Probeer onbeheerste bewegingen aan tafel te voorkomen. Anders zal uw buurvrouw of buurman er (letterlijk) aanstoot aan nemen.
AANVANG DINER
De eerste vijf minuten van een diner zijn van groot belang. Een dan gemaakte fout kan moeilijk worden rechtgezet. Aan de eerste opvang van de gasten zal daarom extra aandacht moeten worden besteed. Ook de laatste minuten zijn belangrijk omdat die, net als het begin, het langst in het gehuegen blijven hangen.
AANWEZIGHEID
Als het gaat om een formeel diner zonder aperitief dienen de gasten exact op de aangegeven tijd te verschijnen. Alleen bij een diner dansant kunnen ze iets later komen, maar wel binnen een half uur na de aanvang.
AANZETSTAAL
Wordt gebruikt om een mes iets scherper te maken tot het wordt geslepen. Een bot mes vertoont microscopische beschadigingen aan het snijoppervlak: fragmenten staal die half loslaten en/of gebogen zijn. Met het aanzetstaal, dat harder is dan het mes, wordt de beschadiging verwijderd. Essentieel is de hoek van 30° tussen mes en aanzetstaal. Het aanzetten […]
AANZETTEN
Het in heet vet rondom dichtschroeien en bruineren van vlees, wild en gevogelte of groente.
AANZETWORDT
Wort na het koelen van de gekookte wort noemen ze aanzetwordt. Aan deze wort wordt gist (aanzetgist) toegevoegd om te vergisten tot ‘bier’.
AARDAPPEL (Solanum tuberosum).
Zetmeelrijke knollen, meestal rond of ovaal van vorm en met ‘ogen’ van uiteenlopende diepte, de aardappel!. Ook de grootte van de knollen varieert sterk. De kleur van de schil kan uiteenlopen van lichtgeel (blank) tot licht of paarsachtig rood. De knollen zijn zeer zetmeelrijk, doordat de aardappelplant er reservevoedsel in heeft opgeslagen. Er zijn geel- […]
AARDAPPEL GESCHIEDENIS
Zoals voor veel culinaire ingrediënten heeft elk land zijn mening over zijn oorsprong en zijn geschiedenis. Maar hieronder toch enkele data in verband met afkomst en gebruik van aardappelen. De allereerste sporen van de aardappel zijn teruggevonden in 7000 voor Christus in de streek van Crodillière in de Andes . Het zeer droge klimaat zorgde voor een perfecte […]
AARDAPPEL, GEPOFTE
Een aardappel die in schil en aluminium is gepoft, kan worden voorzien van een zogeheten kruissnede. Vanaf dat kruispunt kan de dunne schil met mes en vork worden verwijderd. Doe in de opening boter, kruidenboter of zure room
AARDAPPEL, ZOETE, BATAAT (Ipomoea batatas).
Vlezig verdikte, vrij grillig gevormde wortels, die rond, eivormig of langwerpig van vorm kunnen zijn. De kleur varieert van wit of lichtgeel tot roodachtig violet. Lengte tot 25 cm; doorsnee tot 12 cm. Oorsprong: Niet bekend.
AARDAPPELEN
Snijd gekookte aardappelen niet met een mes, maar verdeel ze met de vork in handzame partjes. Prik gebakken of gefrituurde aardappelen aan de vork; zijn ze te hard, ‘schep’ ze dan op met de vork.
AARDAPPELMEEL
Wordt gebruikt voor het binden van sauzen en in diverse deegsoorten.