
Palmolie
Palmolie is olie uit de palmvrucht. Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het Greenpalm of RSPO keurmerk. Palmolie komt uit het vruchtvlees van de palmvrucht. De olie zit bijvoorbeeld in producten als margarine, ijs, chocolade en kant-en-klaarmaaltijden.
Soorten producten:
Uit de palmvrucht worden 2 soorten olie gemaakt:
- Palmolie gemaakt van het vruchtvlees. Het heeft een rode kleur door het hoge gehalte aanbèta-caroteen.
- Palmpitolie, gemaakt van het zaad. Wat overblijft van het zaad wordt gebruikt als veevoer.
- Herkomst: Palmolie komt vooral uit Indonesië en Maleisië.
Productie
De palmvrucht groeit aan de oliepalm of Elaeis guineensis. Palmvruchten zijn oranjerood, vaak met een gele onderkant en een bijna zwarte bovenkant. Ze zijn langwerpig en eivormig en tot 5 centimeter groot. De palmvruchten zitten met honderden tot duizenden bijeen in een dichte, tot 25 kilo zware tros. De oliepalm levert ongeveer 3,6 ton vruchten per hectare. Dat komt overeen met 4000 liter olie. De opbrengst per hectare van palmolie is flink hoger dan van andere oliegewassen. Palmolie is meestal goedkoper dan andere oliën. De oliepalm gaat 25 tot 30 jaar mee. Vanaf het derde jaar komen er vruchten aan. De palm geeft het hele jaar door palmvruchten. Bij voorkeur worden de vruchten binnen 24 uur na het oogsten onder hoge druk gestoomd. Daarna worden ze met machines geperst. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Deze ruwe olie wordt opgeslagen en per tankschepen naar de haven van bestemming gebracht. De palmolie gaat daarna naar de raffinaderij. Hier zuiveren, ontkleuren en ontgeuren ze de ruwe olie. Verder scheiden ze de olie in een vast en een vloeibaar deel. Vervolgens kopen grote voedingsmiddelenconcerns de olie. Zij maken er bijvoorbeeld margarine of slaolie van. Groothandelaren zijn bij de productie betrokken, van de plantage tot de raffinaderij. Ze verhandelen, verwerken en vermengen de olie tot halffabricaten, die worden verwerkt in producten.
Gezondheidseffecten
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.