Zachte of harde (hand- of stooftypen) vruchten, in vorm variërend van rond tot lang en smal en enigszins gebogen en van zeer uiteenlopende grootte. Ook de kleuren variëren sterk, van grijsgroen tot donkergeel, soms met een rode blos. Het vruchtvlees van rijpe handperen is zacht, sappig en zoet, soms met een bepaald aroma; dat van stoofperen is hard en vaak korrelig. Peren zijn nauw verwant aan appels. De peer is een pitvrucht, net als de appel. Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen.
Bij handperen is de schil in de meeste gevallen eetbaar en heeft een sappig vruchtvlees. Stoofperen zijn hard en moeten voor consumptie eerst gestoofd worden. Een bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman. Kweeperen worden verwerkt in compotes. Ze zijn te hard en te zuur om zo te eten. De peer is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf.
Oorsprong: Midden-Azië.
Rassen: O.A. Abata Fetel, Beurré Hardy, Brederode, Clapp’s Favourite, Concorde, Conference, Doyenné du Comice, Gieser Wildeman, Dr. Jules Guyot, Morettini, Packham’s Triumph, Passe Crassane, Saint Rémy, Supertrévoux, Triomphe de Vienne.
Hierbij een aantal peer dessert recepten.
Drankje met peer vindt u hier.
Compotes met peer vindt u hier.
Voedingskenmerken
peer (met schil)
Peer (zonder schil)
Peren, gedroogd
Peren op siroop
Peren, geweekt
Voedingswaarden
Energie | |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 231 kJ |
Energiewaarde in kcal | 55 kcal |
Vet | |
Vet totaal | 0,3 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 0,1 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 0,2 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 0,1 g |
Linolzuur | 0,1 g |
ALA | 0,04 g |
EPA | 0,00 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 2,2 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 0 g |
Eiwit totaal | 0 g |
Vitamines | |
Alfa-caroteen | 0 µg |
Beta-caroteen | 30 µg |
Beta-cryptoxanthine | 0 µg |
Folaat equivalenten | 3,7 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Luteïne | 56 µg |
Lycopeen | 0 µg |
Niacine | 0,2 mg |
Retinol act equivalent | 3 µg |
Vitamine B1 | 0,01 mg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,017 mg |
Vitamine C | 3 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine E | 0,2 mg |
Zeaxanthine | 1 µg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
As | 0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Water | 85 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 11,7 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 9,5 g |
Polysacchariden | 2,2 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,001 g |
Zout | 0,003 g |
Mineralen | |
Calcium | 6 mg |
Fosfor | 13 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Jodium | 2 µg |
Kalium | 155 mg |
Koper | 0,05 mg |
Magnesium | 7 mg |
Selenium | 0 µg |
Zink | 0,17 mg |