SEGIDA’s piment d’Espelette, (capsuum annuum ; varieteit Gorria) heeft een AOClabel en wordt geproduceerd volgende de Baskische traditionele methoden op het open veld. Dit betekent o.a. dat de pepers handmatig worden geplukt tijdens een vaststaande periode (tussen 15 augustus en 15 december). Daarna worden de pepers manueel geselecteerd. Alleen de beste en mooiste pepers worden gebruikt. Daarna volgt een langzaam en natuurlijk droogproces zonder snelle opwarming. Hierdoor worden de bijzondere smaak, kleur en aroma’s van de piment d’Espelette bewaard. Het is een mild hete peper (4 op de Scoville ladder), krachtig maar niet te heet. In de geur zitten tonen van gedroogd hooi, rijpe tomaat, rode peper en een lichte grill smaak. De chilipeper is via Christopher Colombus uit Mexico in Frankrijk terechtgekomen, door vergelijkbare klimaatomstandigheden vond de chili al snel zijn weg naar de regio rond Espelette ( Zuid-West Frankrijk – Frans Baskenland).
Het werd eerst gebruikt als medicijn en later als specerij om vlees mee te bewaren. De traditionele manier van het drogen van de chili aan de gevels van de Baskische huizen van het dorpje Espelette heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat de piment d’Espelette sinds jaren het officiële embleem is van Baskenland en de Baskische Gastronomie. De kwaliteit van de originele Pment d’ Espelette wordt officïeel beschermd door het label PDO/AOP. Het word ook wel het Purperen Goud genoemd. Er zijn slechts 10 dorpjes in Baskenland die binnen de toegestane geografische regio vallen.
Gebruik piment d’Espelette in de hedendaagse Moderne keuken
Piment d’Espelette poeder wordt gebruikt als vervanging van zwarte peper in vele (Baskische) gerechten. Daarnaast verrijkt het ook direct een gerecht, geeft het een pittige twist. Toepassingen voor Piment d’ Espelette poeder:
- Piperades basquaise
- Marinades
- Desserts, vooral in combinatie met chocolade ( chocolade mousse, truffels)
- Sauzen, dressings, mayonnaise
- Stoofpotjes
- Ratatouille
- Visgerechten ( mosselen, gamba’s)
- Poulet Basquaise ( Kip op baskische wijze)