De kruidige telg van de pinotfamilie. Na het succes van de blauwe pinot is nu ook de ster van de pinot gris rijzende. De wijnen van deze druif hebben zeer veel karakter en krijgen – mits droog gevinifieerd – ook inter- nat ionaal veel aandacht op de wijnkaart. Reden: Pinot gris laat zich gemakkelijk met allerlei gerecht en combineren, door zijn rijkheid en pittigheid ook met kruidige spijzen. Synoniemen in de Elzas zijn clevner en tokayer, in Duitsl and ruländer of grauburgunder, in Italië pinot griglio en in Hongarije szürkebarát. Wijnstijl: Deze oudroze druif levert in potentie wijnen met weelderige nuances, een grote complexiteit en een olieachtige textuur. De wijn is onmiddellijk te herkennen aan het aangename, fruitige en kruidige aroma dat soms zelfs een beetje zwoel aandoet. Pinot gris smaakt vol, is rijk geschakeerd en varieert van droog en vol tot weelderig en zoet. Geur en smaak hebben elementen van wit fruit (appel, peer), citrusf ruit, meloen, banaan, mango, versgeplukte druiven, bloemen, specerijen en soms zelfs een lichte rokerigheid. Zeer divers dus. De verfijnde geur- en smaakimpressies roepen ook associaties op aan diverse chardonnaywijnen. De Elzasser pinot gris leent zich uitstek end voor de vervaardiging van Vendange Tardive en van de Sélection des Grains Nobles – de zoete en duurste Elzasw ijn, gemaakt van handmatig geselecteerde, overrijp e en vaak door edelrot aangetaste druiven. De Amerikaanse staat Oregon maakt een stevige, droge en romig smakende Pinot gris, met verfijnde en exotische nuances en daardoor een goede vervanger van Chardonnay.
