Pistaches of –pistachenoten zijn de lichtgroene zaadjes uit de steenvrucht van de Pistaciavera, de pistacheboom. Deze is afkomstig uit Iran maar wordt tegenwoordig ook elders gekweekt, o.a. in Italië. Pistachenoten zijn geroosterd en gezouten te koop. Ze worden echter ook verwerkt in worst- en pâtésoorten, pasteien en galantines en bij de bereiding van onder andere gebak en ijs. De pistache het is een van de oudste bomen ter wereld en het is zelfs een gedroogde vrucht die in de Bijbel voorkomt, in Iran is het een van de meest geconsumeerde noten en dat staat bekend als de lach moer.
Ze zijn goed rijp wanneer ze groen of paars van kleur zijn. Op een gegeven moment splijt de schil open en kan de pistache gepeld worden. Wanneer de schil nog dicht zit, is de pistache niet voldoende gegroeid en worden ze weggegooid. Ze zijn dan niet geschikt voor consumptie. De lekkerste pistaches om te consumeren is als ze vers gebakken worden in de arachideolie olie.
Gezondheidsvoordelen Pistachenoot
Velen beschouwen de Pistache als één van de gezondste noten. Deze noten ze zijn gezond voor het hart. Maar een andere reden om van pistachenoten te houden is dat ze grofweg de 90% onverzadigd vet, Ze zitten namelijk ook vol goede mineralen, vetten, eiwitten en vitaminen. Voedingsdeskundigen raden dan ook aan om elke dag een handje Pistachenoten te eten om te kunnen genieten van alle gezondheidsvoordelen. Maar wat maakt de pistache nu zo gezond? We zetten het graag voor je op een rij:
- Goed voor mensen met hart- en vaatziekten
- Goed voor het cholesterolgehalte
- Boordevol antioxidanten
- Rijk aan vezels
- Maar liefst 20% eiwitten
- Vitaminen B1, B2, B6, B11, C en E
- Hoog gehalte onverzadigde vetzuren
- Bevatten veel foliumzuur
Naast alle bovenstaande voordelen wordt de pistache gezien als een waardevolle toevoeging aan een gezond eetpatroon. Zeker als je een aantal kilo’s kwijt wilt raken of op gewicht wilt blijven, is het eten van Pistachenoten een goed idee. Ze worden niet voor niets de ‘skinny nut’ genoemd. Dit komt doordat Pistachenoten, in tegenstelling tot de meeste nootsoorten, relatief weinig calorieën bevatten. Zo bevat elk pistachenootje slechts 3 calorieën! Voeg pistache bijvoorbeeld toe aan een hartige salade of eet ze als snack los uit de hand. Pistachenoten hebben een licht zoete smaak en worden daarom gezien als een populair ingrediënt door ijs, gebak of als garnering.
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energiewaarde in kJ | 2452 kJ |
Energiewaarde in kcal | 592 kcal |
Vet | |
---|---|
Vet totaal | 48,3 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 5,6 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 27,3 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 13,1 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,2 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 12,9 g |
Linolzuur | 12,9 g |
ALA | 0,18 g |
EPA | 0,00 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 9,5 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 24 g |
Eiwit totaal | 24 g |
Vitamines | |
Alfa-caroteen | 0 µg |
Beta-caroteen | 140 µg |
Beta-cryptoxanthine | 0 µg |
Folaat equivalenten | 30,8 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Luteïne | 1638 µg |
Lycopeen | 0 µg |
Nicotinezuur | 2,0 mg |
Retinol act equivalent | 12 µg |
Vitamine B1 | 0,64 mg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 1,168 mg |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine E | 4,8 mg |
Zeaxanthine | 46 µg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
As | 4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Water | 3 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 10,8 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 5,7 g |
Polysacchariden | 5,1 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,635 g |
Zout | 1,588 g |
Mineralen | |
Calcium | 131 mg |
Fosfor | 598 mg |
IJzer | 4,3 mg |
Jodium | 2 µg |
Kalium | 1027 mg |
Koper | 1,00 mg |
Magnesium | 136 mg |
Selenium | 20 µg |
Zink | 2,90 mg |