
Portfles
Zoete wijn van de hellingen langs de Portugese Douro, die tijdens de gisting versterkt is met een stevige scheut wijnalcohol. Behalve veel alcohol (in Nederland minimaal 18 procent) blijft in de wijn bovendien onvergiste druivensuiker achter. Ze behoren tot de zoetste wijnen die er bestaan.
Hierbij de meest voorkomende porttypen
Ruby Port
Het jongste type’wood port'(port die alleen op vat heeft gerijpt en niet in de fles. een levendige, rechttoe-rechtaan jonge port.
Tawny Port
Een zachtere, subtielere wood port die veel langer op vat heeft gerijpt tot hij een tanige tint heeft. Op het etiket staat de leeftijd, 10, 20, 30 jaar of meer dan 40 jaar oud. het kan ook een veel goedkoper, commercieel exemplaar zijn dat gewoonlijk z’n kleur krijg door een jonge Ruby port te mengen met wat witte port.
Vintage Port
Betrekkelijk zeldzame maar de mooiste portsoort die alleen in de beste jaren wordt gemaakt, ongeveer eens in de drie jaar. een zorgvuldig geselecteerd mengsel van de mooiste jonge ports die nauwelijks twee jaar n de oogst wordt gebotteld en bij voorkeur tientallen jaren, idealiter ten minste een decennium in de fles kan rijp. Al het bezinksel dat naar de bodem van het vat zakt als een Twany rijpt, komt dus in de fles tot ontwikkeling en daarom moet vintage port, anders dan wood port worden gedecanteerd.
Decanteren in een karaf dient een aantal uren voor consumptie te gebeuren waarbij een hoeveelheid van één tot twee glazen in de fles moet achterblijven om zeker te zijn dat geen depot met de wijn meekomt. Hierbij kan onderstaande tabel als richtlijn worden gebruikt:
- een port van 7 jaar of minder: 10 – 12 uur van tevoren decanteren,
- een port van 8 – 15 jaar oud : 8 – 10 uur van tevoren decanteren,
- een port van 16 – 25 jaar oud: 6 – 8 uur van tevoren decanteren,
- een port van 26 – 35 jaar oud: 4 – 6 uur van tevoren decanteren,
- een port van 36 – 45 jaar oud: 3 – 5 uur van tevoren decanteren,
- een port van 46 – 60 jaar oud: 2 – 3 uur van tevoren decanteren,
- een port van 60 jaar oud: 1 – 3 uur van tevoren decanteren.
Late Bottled Vintage Port
Het zijn ports die kwalitatief iets minder of veel minder wijn dan een vintage, en ze worden vier tot zes jaar na de oogst gemengd en gebotteld. De meest commerciële en doorgaan goedkopere exemplaren worden sterk gefilterd zodat er geen bezinksel ontstaat en ze ook niet veel exstra aroma ontwikkelen. De betere, echte lbv’s hebben beide wel en zijn veel betere wijnen die gedecanteerd moeten worden.
Single quinta Vintage Port
Deze opwindende soorten worden gemaakt van druiven van één quinta (boerderij), meestal (maar niet altijd) in jaren die net goed genoeg zijn om een vintage te worden genoemd. Ze kunnen veel karakter hebben en ze moeten ook enige tijd liggen (niet zo lang als vintage) en worden gedecanteerd.
Colheita Port
Colheita is voor Port, wat Single Malt is voor Whisky. Men neme de druiven van één goed portjaar, perst deze (natuurlijk op ambachtelijke wijze, in stenen reservoirs, met de voeten, zoals al honderden jaren gebeurd) en laat de port rusten op eikenhouten vaten die relatief klein zijn (600 liter). Het jaar van oogst wordt ook vermeld op de fles. Dit in tegenstelling tot Aged Tawny’s die een blend zijn van meerder portjaren. Zo is een 10 jaar oude Tawny Port, gemiddeld 10 jaar oud. Hiermee wordt jaar op jaar een consistente smaak gemixed. De druiven die gebruikt worden voor een Colheita zijn van een vintage-kwaliteit, die men niet wil mengen met andere druiven. Elke Colheita is dus van extra hoge kwaliteit, met ook allemaal een smaak die op nuance kan afwijken van een Colheita van een ander jaar. De wijn moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben.
White Port
Witte port wordt gemaakt van enkel witte druiven en rijpt 3 jaar op vat. De kleur van witte port is een lichte tawny kleur. De witte port is vooral in de zomer erg populair. Het wordt dan het meest gedronken als aperitief. Serveren: 8-12 graden Celsius.

De wijnkelder bij Kopke Port