Portabella is een variant van de kastanjechampignon is overgewaaid naar Nederland vanuit Amerika. Deze paddenstoel is wel sterker van smaak. Hier is de Portabella al langer bekend als barbecuepaddenstoel. In Nederland hebben sommige telers zich gespecialiseerd in de teelt van deze paddenstoel. Portabella is het hele jaar verkrijgbaar.
Aankooptips
Bij aankoop hoort de portabella er gaaf uit te zien en fris te ruiken. Omdat de portabella een rijpere paddenstoel is, kan het zijn dat aan de onderkant van de hoed (bij de lamellen) sporen vrijkomen. Dit kan geen kwaad.
Bewaren
Bewaar portabella’s in de koelkast. Daar zijn ze 5 tot 7 dagen houdbaar. Bewaar ze niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui. Paddenstoelen nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Houd ze liever ook uit de buurt van fruit of citrus, want daardoor zullen paddenstoelen sneller verouderen. Wil je portabella’s invriezen? Dan kun je ze het beste eerst blancheren (kort koken) of sauteren (kort roerbakken). Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en stop ze in een diepvrieszakje of doosje in de vriezer. Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.
Schoonmaken
Maak de portabella voorzichtig schoon met een borsteltje of vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de paddenstoel in plakken of kwarten. Maak hem niet schoon onder stromend water of door hem in water te laten liggen. Hij zuigt dan water op en dat leidt tot smaakverlies.