Vorm belegd met pâte à foncer of pâte brisée, bedekt met fijngesneden en in boter gestoofde uien, plakjes gebakken bacon en geraspte of plakjes gruyèrekaas, aangevuld met een mengsel van room, eieren en zout, bestrooid met vlokjes boter en in een matig hete oven gegaard. Warm of lauw geserveerd.
Een stukje geschiedenis van dit klassieke gerecht.
Hoewel quiche nu een klassiek gerecht van de Franse keuken is, is quiche eigenlijk in Duitsland ontstaan, in het middeleeuwse koninkrijk van Lothringen, onder Duits bewind, en dat de Fransen later Lorraine hebben genoemd. Het woord ‘quiche’ komt uit het Duitse ‘Kuchen’ , wat cake betekent.
Er zijn 13e-eeuwse recepten voor eieren en room gebakken in een deegkorst in Italië. Dus het is moeilijk om precies te zeggen waar zo’n eenvoudige en alomtegenwoordige aanpak voor het eerst van zon klassiek gerecht begon. In de 14e-eeuwse Engelse receptencollectie, The Forme of Cury , is er een recept gevonden zoals dit, met de onsmakelijke naam ‘Crustardes of meat’
De oorspronkelijke ‘quiche Lorraine’ was een open taart met een vulling bestaande uit een ei en roomvla met gerookt spek. Pas later werd kaas toegevoegd aan de quiche Lorraine. Voeg uien toe en je hebt quiche Alsacienne. De bodemkorst werd oorspronkelijk gemaakt van brooddeeg, maar dat is al lang geëvolueerd naar een korst met een korst of bladerdeeg.
Quiche werd populair in Engeland ergens na de Tweede Wereldoorlog. En in de VS in de jaren vijftig. Vanwege de voornamelijk vegetarische ingrediënten werd het beschouwd als een ‘onmannelijk’ gerecht, ‘echte mannen eten geen quiche’. Tegenwoordig zijn er veel soorten quiche, van de originele quiche Lorraine tot broccoli, champignons , ham en / of zeevruchten (voornamelijk schelpdieren). Quiche kan worden geserveerd als een voorgerecht, voor lunch, ontbijt of een avond snack.