Quinoa was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En dat was niet voor niets. Het is waarschijnlijk het beste voedsel dat er is. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Deze knapperige korreltjes met nootachtige smaak zijn het zaad van een plant die al meer dan 5000 jaar in de Andes verbouwd wordt. Het werd daar gebruikt als krachtbron voor diegenen die op hoge hoogtes werkten. Quinoa levert je gemiddeld vier keer zoveel calcium als tarwe en geeft je daarnaast extra ijzer, B-vitaminen en vitamine E. En dat is de reden dat quinoa het dichtst bij compleet voedsel komt als mogelijk is. Quinoa wordt ook ganzenvoet genoemd. Het is een zaad dat stamt uit het Zuid Amerikaanse Andesgebergte. De Inca´s gebruikte het al om brood en pap van te maken. Quinoa is familie van de amaranth en spinazie. Er zitten veel eiwitten, caroteen, calcium, kalium en ijzer in quinoa. Quinoa is glutenvrij.
