Maximale lengte van deze rog is 2,5 m. Kleur bovenzijde varieert van grijs tot groenbruin, soms met enkele witte vlekken; onderzijde vuilwit. Leeft in de zomer dicht onder de kust en voedt zich met vis en ongewervelde bodemdieren. Het dier heeft een giftige stekel (soms twee) waaraan het zijn naam ontleent. Een prik is bijzonder pijnlijk en kan zeer ernstige gevolgen hebben; raadpleeg meteen een dokter en laat de wond sterk bloeden.
Roggen zijn beenloze vissen. Dat wil zeggen dat ze, net als haaien, een skelet hebben van kraakbeen en dat ze geen graatjes hebben. Roggen zijn lid van de kraakbeenvissen familie. Er zijn meer dan 450 verschillende soorten roggen bekend. Ook zaagvissen behoren tot de roggen familie. Er bestaan wereldwijd veel verschillende soorten.
In de Noordzee komen onder andere de stekelrog, gevlekte rog, sterrog, vleet en pijlstaartrog voor. Rog is het hele jaar verkrijgbaar.
Voorkomen/vangst: Oostelijke Atlantische Oceaan, vanaf Zuid Noorwegen tot Zuid-Afrika; Middellandse Zee en Zwarte Zee.
Culinair gezien zijn roggen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De vleugel is het eetbare gedeelte van de rog en wordt vaak ontveld verkocht. De rog is een kraakbeenvis en gebruikt ureum om het zoutgehalte van het bloed in balans te houden. Als het ureum omgezet wordt, komt een ammoniakgeur vrij. De ammoniakgeur betekent dat het ureum is afgebroken. Tijdens de bereiding van de rog verdwijnt deze ammoniakgeur. De rogvleugels zijn geschikt om te stoven, pocheren of bakken.
Voedingswaarde per 100 g :
Energie: 372 kJ / 85 kcal
Eiwitten: 20,7g
Vetten: 0,2g