Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een stukje augurk en wat uien. Een stokje houdt het geheel bij elkaar. In Nederland zijn meerdere fabrikanten die rolmops maken. Daarvoor gebruiken ze haring die is gevangen nadat de haringen hom of kuit hebben geschoten. Voor deze rolmopsen gebruiken ze haring die na juni gevangen is. Omdat deze haringen te mager zijn om te verkopen als Hollandse Nieuwe, worden ze gebruikt voor zure haring waarmede rolmops wordt gemaakt.
De magere haring wordt ter plaatse gefileerd; vaak gebeurt dat in Scandinavië of al op de boot.. Vervolgens gaan ze naar Nederland in tonnen met azijn. In Nederland verdunnen de fabrikanten de azijn met water, witte uienringen, kruiden (zoals dille, jeneverbessen, peperkorrels, mosterdzaad, laurierbladeren), suiker en zout. Vervolgens verwerken ze de haring tot rolmops. Na een dag of zes is de verse haring een zure haring geworden. De eerste drie dagen moet de inlegpot een keer per dag worden omgeschud. Rollmops kunt u koud eten, zonder af te rollen of op brood. Nadat de pot is geopend, blijven ze meestal twee tot drie weken goed als ze koel of gekoeld worden bewaard.
Dit gerecht is in de 17e eeuw door Asjkenazische Joden in Nederland geïntroduceerd. (Wij zoeken naar nog meer historische informatie hierover) Dus heeft u die kennis? Laat het ons weten. info@gastropedia.nl
Etymologie
De naam rolmops komt uit het Duits en is afgeleid van rollen en mops. Mops is Duits voor mopshond, vanwege de gelijkenis met de snuit van deze hond. De rolmops is waarschijnlijk in Berlijn ontstaan.