In de stad Salzburg kennen ze een klassiek nagerecht dat hierop gebaseerd is. Het gaat om de Salzburger Nockerl. Dit is uitgegroeid tot het culinaire uithangbord van deze stad. Het is een zoete soufflé (op basis van ei, suiker, meel, vanille en boter) gevuld met rode vossenbessen (preiselbeeren). Soms kom je varianten met frambozen tegen. Het in de oven gebakken gezoete eiwitschuim heeft de vorm van drie punten en wordt met poedersuiker bestoven.
Dit uiterlijk verwijst naar drie bergtoppen die in Salzburg te zien zijn: de Festungsberg, Mönchsberg and Kapuzinerberg. Het nagerecht is geïnspireerd op de Franse soufflé en de Oostenrijkse evenknie is door Salome Alt (1568–1633) bedacht. Zij was de maîtresse van een aartsbisschop. De Salzburger Nockerl moest de grandeur van het Barok-tijdperk uitstralen. Daarom is voor dit dessert deze vorm bedacht en wordt het op een gouden schaal gepresenteerd.