De
is van Franse oorsprong maar ondervindt toenemende competitie van elders: de ‘chardonnaygekte’ was amper overgewaaid of de ‘sauvignonrage’ greep om zich heen. De druif is befaamd om haar ongemeen verfriss ende persoonl ijkh eid – met als essentie haar aroma, met groenige, kruidachtige aspecten waarin kruisbes en asperge een rol spelen. Wijnstijl: De druif levert verrukkelijke lunchwijnen: droog, licht aromatisch, zuiver en van een knisperende frisheid. Afhank elijk van de rijpheid heeft de wijn meer of minder bloemtonen; naarmat e de druiven minder kans krijgen uit te rijpen, overheersen in de wijn de vegetale (= groenteachtige) tonen. Een Sauvignon blanc van een rijpe oogst is daarom altijd te herkennen aan de bloemeng eur. Daarnaast spelen in zo’n wijn ook fruitige aspecten een rol; ze zwemen naar kruisbes, grapefruit, perzik en peer. Komen de druiven uit een koeler klimaat, dan is dit te merken aan groenteachtige elementen: groene paprika, vers gemaaid gras, asperges. Een essentieel geurelement is ‘kattenpis’ dat vooral kenmerkend is voor de betere Loirewijnen van deze druif.