Een druif die carrière maakt en in Duitsland al familiair ‘Scheu’ wordt genoemd. De aanplant bevindt zich voornamelijk in Nahe, Franken,
Rheinhessen en Pfalz. De soort heeft enkele pluspunten. Ze is winterhard en goed in het oppikken van het karakter van het ‘terroir’ en zorgt voor uitbund ige, druifa chtig e aroma’s in dessertwijnen van door edele rotting aangetaste druiven. Synoniem en zijn scheu en in het Oostenrijkse Steiermark sämling 88. Wijnstijl: Scheurebewijn heeft een aardje naar zijn vaartje, de Riesling. Van deze nobele voorvader erfde hij ook de eigenschap tijdens het rijpingsproces zijn zuren te behouden, waardoor de fraîcheur gewaarborgd blijft. De wijn is geurig, aromatisch, harmonisch en overwegend beendroog, met hooguit een zweempje zoet als afrondend element. Hij heeft een karakteristiek bouquet dat in magere jaren iets opdringerigs heeft: een overdadige geur van zwarte bessen. In zonnige jaren ontvouwt zich daarentegen een krachtige en brede grapefruitacht ige geur, met extra tonen van limoen, perzik en roos. De scheur ebe geeft op unieke wijze het karakter van de bodem door aan de wijn. Een zware bodem leidt tot een stevige, aromatische en krachtig smakende wijn; een lichtere daarentegen tot een elegant wijnt ype met een mineralige en aan de Riesling verwante geur en smaak. SÉMILLON Onderschatte edele druivenvariëteit die voor het merendeel met sauvignon blanc wordt vermengd als basis voor de grote zoete wijnen van Sauternes & Co en soortgelijke wijnen van elders. Sémillon levert weelderig fruit en een rijke, vettige smaak; de druif is geliefd om haar vatbaarheid voor nobele rotting. Synoniemen zijn in Amerika en Australië semillon (zonder accent) en in Zuid-Afrika wyndruif en groendruif. Wijnstijl: Wijn van de sémillon heeft vaak een vleugje citrus, een wasachtige geur en (in NieuwZeeland) een hint van kruisbes, maar altijd in combinatie met een volle structuur. Sémillon wordt vooral veel gebruikt omwille van het relatief hoge alcoholgehalte bij een laag zuurgehalte. Zo vormt hij een perfecte aanvulling op aromatische wijnen die een beetje dun in de mond zijn. Hij is vooral interessant in combinatie met de Sauvignon blanc, zeker wanneer het ensemble in eiken vaten wordt gerijpt. De wijn krijgt dan rijpe tonen van honing, toost en ietsjes exotisch fruit, geflankeerd door de frisheid van citroen of limoen. In de mond is een zekere romige textuur te merken, met de kenmerkende zachtheid van lanoline. De sémillon is ook populair om de vatbaarheid van deze druif voor de pourriture noble. Ondergaat de druif deze gunstige rotting aan de wijnstok, dan ontstaat een van ‘s werelds mooiste zoete dessertwijnen. Deze heeft een gouden gloed en waaiert een parfum uit met elementen van ananas, perzik, abrikoos, vijg, meloen, munt, noten, honing, toffee en eikenhout.