Karakteristiek voor de Senegalese keuken zijn eenvoudige rijstgerechten die echter zo geraffineerd gekruid zijn dat ze bijzonder smakelijk zijn. Een hoofdmaaltijd bestaat over het algemeen uit rijst of gierst als basis met een smakelijke saus met vlees of vis. Niet alleen aan de kust maar vanwege de vele grote rivieren in het land is vis wijdverbreid. Over het algemeen bestaat de maaltijd uit 1 gang en is een dessert niet gebruikelijk. Vaak wordt na het eten speciale, zeer sterke thee geprepareerd. Rijst wordt vooral in de steden gegeten omdat het gemakkelijker te prepareren is. De gierst dient lang gestampt te worden en vergt langdurig wassen. De sausen worden gekruid met kleine pepertjes en een soort Senegalese maggiblokjes en verder verrijkt met pindakaas of palmolie. De meest gebruikte groenten zijn; kool, wortelen, (zoete) aardappelen, maniok, aubergines, tomaten en okra. Ook couscous wordt in verschillende varianten geserveerd. Naast de bij ons bekende Marokkaanse couscous (geel van kleur) kent men ook de Senegalese variant (grijze couscous). Het nationale gerecht is, dat simpelweg vis met rijst betekent. Verder zijn Maff & eacutee (pindasaus) en Yassar (kip of vis in citroen-uiensaus) veel voorkomende gerechten. In de ochtend begint de Senegalees met een eenvoudig ontbijt bestaande uit een stokbrood met boter en een kop (oplos)koffie met veel melk en suiker. De lunch die meestal rond een uur of twee plaatsvindt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Veelal wordt dan een van de bovenstaande gerechten geserveerd. Gezeten rond een enorme schaal eet iedereen met de hand of met een lepel van zijn gedeelte van de schaal terwijl één persoon met zijn vingers het vlees en de groenten verdeeld. Vergeet niet altijd met je rechterhand te eten (ook al gebruik je een lepel), de linkerhand is in gebruik voor de wc. Gelegenheid tot handen wassen wordt zowel voor als na de maaltijd geboden. Later op de avond wordt een tweede warme maaltijd geserveerd die echter meestal lichter is dan die van de middag. In de stad is het eten van een met vlees en groente belegde Baguette, vaak sandwich genaamd, populair. Ook het afhalen van gegrild vlees bij een dibiterie is een ware traktatie.<a name=”eten” Welke hand ? Zoals in vele niet westerse landen wordt er in Senegal niet met de linkerhand gegeten (zelfs niet met een lepel of vork).
De linkerhand wordt namelijk gebruikt bij het reinigen na een bezoek aan het toilet. Probeer je rechterhand te gebruiken, zeker als je eet van een gezamenlijke schaal of als je een stuk aangeboden brood aanneemt.