Sesam is een eenjarige inheemse plant die inheems is in Indonesië en oost-Afrika. En zicht van daaruit verspreid heeft naar Azië en Noord Afrika. Waarschijnlijk waren sesamzaden vanwege hun oliegehalte een van de allereerste kruiden. In Mesopotamië werd de plant al meer dan 3000 jaar geleden gekweekt. En in een Egyptische graf van meer dan 4000 jaar oud is een bakker afgebeeld die sesamzaak door zijn deeg kneedt. tot de belangrijkste productielanden van sesam behoren India, China en Mexico
Het zaad van de sesamplant werd vooral gewaardeerd vanwege de voortreffelijke olie die 50 % van het gewicht uitmaakt en die vrijwel niet ranzig wordt. Omdat de plant voornamelijk in lagelonenlanden wordt gekweekt, worden de sesamzaden ook tegenwoordig nog hoofdzakelijk met de hand geoogst. Vervolgens worden ze zondermeer , al dan niet gepeld of geroosterd verkocht.
Kooptip
Omdat gepelde sesamzaden vanwege het hoge vetgehalte snel ranzig worden moeten u er bij de aankoop goed op de datum letten
Bewaren
Gepelde sesamzaden moeten in de koelkast worden bewaard omdat ze snel bederven. Ongepelde en/of geroosterde sesamzaden worden luchtdicht verpakt, koel en droog bewaard bij kamertemperatuur bewaard. Sesamzaden kan tot 6 maanden in de diepvries bewaard worden.
Voedingswaardetabel van sesamzaad per 100 gram:
Per 100 g / ml | Sesamzaad | ADH* |
kcal | 581 | 29,05% |
Kj | 2436 | 29,00% |
Water (g) | 11,1 | 0,56% |
Eiwit (g) | 20,9 | 37,32% |
Koolhydraten (g) | 6 | 2,31% |
Suiker (g) | – | |
Vet (g) | 53,5 | 76,43% |
Verzadigd (g) | 8 | |
E.O.V. (g) | 21,2 | |
M.O.V. (g) | 23,8 | |
Omega 6 (g) | 25,2 | |
Omega 3 (g) | 0,37 | |
Cholesterol (mg) | – | |
Vezels (g) | 7,5 | 21,43% |
A (mg) | 0,01 | 1,11% |
B1 (mg) | 1 | 90,91% |
B2 (mg) | 0,25 | 16,67% |
B3 (mg) | 4,5 | 28,13% |
B5 (mg) | 0,05 | 1,00% |
B6 (mg) | 0,15 | 10,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 70 | 23,33% |
B12 (ug) | – | |
C (mg) | – | |
D (ug) | – | |
E (mg) | 2,5 | 25,00% |
Vitamine K (ug) | – | |
Natrium (mg) | 50 | 5,00% |
Kalium (mg) | 460 | 13,14% |
Calcium (mg) | 780 | 78,00% |
Fosfor (mg) | 600 | 75,00% |
IJzer (mg) | 9,1 | 113,75% |
Jodium (ug) | 5 | 3,33% |
Magnesium (mg) | 370 | 123,33% |
Koper (mg) | 1,5 | 166,67% |
Selenium (ug) | 34,4 | 62,55% |
Zink (mg) | 5,5 | 36,67% |