Shepherd’s Pie is een traditioneel gerecht uit het Verenigd Koninkrijk. Dat bestaat uit een laag gehakt (meestal lamsvlees) bedekt met een laag aardappelpuree en vervolgens gebakken tot het goudbruin is. Het is een hartige, vullende maaltijd die vooral populair is in de wintermaanden.
Oorsprong en Geschiedenis
Vroege Versies: De oorsprong van Shepherd’s Pie gaat terug tot de 18e eeuw in Groot-Brittannië en Ierland. Het gerecht werd ontwikkeld als een manier om restjes vlees en aardappelen te hergebruiken. In die tijd was het gebruikelijk om vlees te combineren met aardappelen, die net waren geïntroduceerd als een belangrijk voedselgewas in Europa. Dit was een praktische manier om voedzame maaltijden te bereiden met beperkte middelen.
De Term “Cottage Pie”
De eerste vermeldingen van een gerecht dat lijkt op Shepherd’s Pie komen uit de late 18e eeuw, waar het werd aangeduid als “Cottage Pie.” De term “cottage” verwees naar de eenvoudige huizen van boeren,. En het gerecht werd voornamelijk geassocieerd met de plattelandsbevolking. Cottage Pie werd gemaakt met welk vlees er ook beschikbaar was, meestal rundvlees, en het werd bedekt met een laag aardappelpuree.
Shepherd’s Pie: De naam “Shepherd’s Pie” kwam pas later in gebruik, in de 19e eeuw. En verwijst specifiek naar een variant van Cottage Pie gemaakt met lamsvlees in plaats van rundvlees. De naam “shepherd” (herder) werd waarschijnlijk gekozen omdat herders traditioneel werkten met schapen, en lamsvlees dus de meest voor de hand liggende keuze was voor dit gerecht.
Traditionele Bereiding: Traditioneel bestaat Shepherd’s Pie uit een bodem van fijngemalen of gehakt lamsvlees, gekookt met groenten zoals uien, wortels en soms erwten. Dit vleesmengsel wordt gebonden met een vleessaus of jus en vervolgens bedekt met een dikke laag aardappelpuree. Het geheel wordt in de oven gebakken tot de aardappelpuree een krokant gouden korstje krijgt.
Regionale Variaties: Door de jaren heen zijn er talloze variaties op Shepherd’s Pie ontstaan. In sommige versies worden extra ingrediënten toegevoegd zoals kaas, champignons of kruiden. In Schotland en delen van Engeland wordt er soms ook gehakt van andere soorten vlees gebruikt, zoals rundvlees, wat technisch gezien een Cottage Pie maakt.
Heden: Tegenwoordig is Shepherd’s Pie een populair comfort food in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, en daarbuiten. Het gerecht is ook geliefd in landen zoals Australië en Canada, waar het werd geïntroduceerd door Britse immigranten.