Aperitiefwijn met in Nederland en België een minimum alcoholgehalte van 18 procent. Wordt geproduceerd in een scherp afgebakend herkomstgebied van de Zuid-Spaanse provincie Andalusië, rondom het stadje Jerez de la Frontera. In overeenstemming met de voorschriften van de benaming van oorsprong ” J erez-Xérès-Sherry” zijn er drie groepen of families van Sherry-wijnen: de “Dry Sherry Wines” (Generoso Vinos), de “Naturally Sweet Wines” (Vinos Dulces Naturales) en de “Sweet Sherry Wines” (Generoso de licor vinos).
Diverse typen:
Amontillado
Een oude fino die door jarenlange lagering op houten vaten een diep geelbruine kleur en een gelaagd aroma heeft gekregen. Ook notig, met een alcoholpercentage van ongeveer 17,5 procent. Goudkleurig tot mahonie van kleur, zacht knapperig op de neus met tonen van hazelnoot, het is meer gestructureerd en alcoholisch dan Fino in de mond, droog met tonen van kruiden en hout, en met een groot doorzettingsvermogen.
Cream Sherry
Mahoniekleurige, zoete Sherry van gerijpte Oloroso die is aangezoet met Pedro Ximénez. Combineert de mahoniekleur en de intensiteit van een Oloroso met de fluwelige zoetheid van een Pedro Ximénez.
Fino
Bleek, licht (misschien 15,5 procent alcohol). een uitstekend aperitief en eetlustopwekker vooral bij warm weer. Het is een droge sherry die zijn kenmerken dankt aan zijn volledig biologische rijping; dat wil zeggen dat de wijn in het binnenste van de peuken is verouderd, altijd beschermd door een film van gist, de ‘sluier van flor’ die heeft voorkomen dat hij oxideert. De kleur is zeer bleek strogeel en de aroma’s en smaken zijn vooral te danken aan deze gisten die de sluier van flor vormen en die voortdurend in wisselwerking staan met de wijn. De wijnen zijn fris en fris in de neus met amandelnoten die zeer kenmerkend zijn voor de gist met een zeer droge smaak en een lage zuurgraad. Hun alcoholpercentage is meestal ongeveer 15%.
Manzanilla
Eigenlijk een fino die gemaakt is in de kustplaats Sanlucar de Barrameda, waardoor hij ook wat ziltig is, en wordt beschermd door een specifieke oorsprongsbenaming:”Manzanilla – Sanlúcar de Barrameda” . Technisch gezien zou Manzanilla zowel qua productie als qua organoleptische kenmerken als identiek aan Fino kunnen worden omschreven. Desalniettemin geven de bijzondere microklimaatomstandigheden van Sanlúcar en de invloed hiervan op de bloem de wijn subtiel andere kenmerken aan Fino: een over het algemeen lichtere structuur, bloemige noten op de neus en een elegante bitterheid in de mond bij de afdronk.
Oloroso
Nog rijker, voller en notiger dan een amotillado. De inwoners van Jerez drinken een droge oloros als ze geen fino drinken. Oloroso is het andere uiterste van de generoso-wijnen omdat de rijping uitsluitend van oxidatieve aard is. Na verloop van tijd verdiept de kleur – oorspronkelijk vergelijkbaar met die van Fino – zich naar intens amber, en hoe ouder het wordt, hoe donkerder het wordt. Het biedt een grote rijkdom aan aroma’s zoals noten, tabak, kruiden, zelfs dierlijke noten (leer) en exotische houtsoorten. Het zijn krachtige wijnen in de mond met meer alcohol en textuur dankzij de concentratie van droog extract in de wijn tijdens het rijpen. Het gehalte aan zowel alcohol als glycerine neemt in de loop van de tijd toe, wat de wijn een zacht gevoel in de mond geeft en een zekere zalf en een grote lengte. Het alcoholgehalte van Oloroso is meestal rond de 18% – 20%.
Palo Cortado is ook een oxidatief gerijpte wijn, maar in tegenstelling tot Oloroso wordt hij gemaakt van jonge wijnen die aanvankelijk werden geclassificeerd vanwege hun finesse en geschikt voor de productie van Fino of Manzanilla, dat wil zeggen voor biologische rijping, waarvoor ze aanvankelijk werden versterkt tot 15 %. Later in de eerste stadia van het rijpingsproces wordt besloten om de bestemming van de wijn te veranderen door deze opnieuw in te delen tot 17%, waardoor de mogelijkheid van verdere ontwikkeling onder een sluier van flor wordt uitgesloten. Vandaar de naam Palo Cortado. Deze wijnen zijn vergelijkbaar met Olorosos, maar met een lichtere structuur en grote elegantie, maar hebben verder de meeste van dezelfde organoleptische kenmerken. Hun alcoholgehalte ligt gewoonlijk tussen 18% en 20%
Fotos: https://www.sherry.wine/