Dit is een plat, rond broodje met een zachte korst en een holle binnenkant. Het is bekend onder vele namen. In Griekenland wordt dit broodje ‘pita’ genoemd, in Turkije ‘pide’, in Algerije ‘kesra’, in Libanon ‘kemaj’, in Egypte ‘aysch’ en in Syrië en Marokko ‘khubiz’. De oorsprong van het pitabroodje ligt volgens de verhalen bij de bedoeïenen, een nomadenvolk. Bij het vallen van de nacht zetten zij hun tenten op en begonnen met het bereiden van het avondmaal. Graanpoeder en water werden tot platte rondjes gekneed in een open vuur. Hun melk bewaarden de bedoeïenen in buidels van schapen- en geitenhuiden waardoor er ’s nachts een dikke yoghurtachtige massa ontstond. Op deze wijze is de combinatie van brood met yoghurt ontstaan die ook bij veel hedendaagse pitabroodjes nog voorkomt. In sommige culturen in het Midden-Oosten wordt het platte brood gebruikt als vervanger van een bord. Het vlees wordt in het broodje geschept en kan op die manier uit de hand worden gegeten of het wordt gebruikt om sauzen mee op te scheppen.
Home » Artikelen » Productinformatie » Brood » Broodsoorten » SHOARMA/PITABROODJE