‘Neutraalaromatisch’ is de juiste omschrijving van wijn op basis van de silvanerdruif. Binnen de Duitse wijngrenzen een veel aangeplante soort, vooral in Frankenland; daarbuiten echter daalt het areaal gestaag. Dat is spijtig, want silvanerwijn heeft wel degelijk kwaliteiten en een smaakprofiel dat juist beginnende wijnliefhebbers over de streep helpt. Synoniemen in Zwitserland zijn gros rhin en johannisberg. Wijnstijl: De silvaner heeft een royale opbrengst en levert een oprechte, pretentieloze wijn die op elk moment van de dag goed smaakt. Hij is niet schraal van struct uur, maar het ontbreekt hem wel aan karakter. De druif wordt als aanvulling op andere soorten gebruikt om volume te creëren of al te hevige aroma’s te reduceren. Neus heeft de wijn nauwelijks; hooguit enige impressies van appel, pruim, citrusf ruit en kruiderij en een beschaafde notentoon. Dezelfde aspecten zijn in de smaak terug te vinden. Staat de stok echter zonnig en op een gunstige bodem, en wordt plukselectie toegepast, dan produceren de druiven een volle en krachtige wijn van allure, zoals in het Frankenland (silvaner) en in de Franse Elzas (sylvaner). Drink deze wijn wanneer hij nog jong en levendig is.