Kleiner dan, maar sterk gelijkend op P. maximus (hierna beschreven); lengte maximaal 14 cm, meestal 10-12 cm, echter met 14-16 brede, kantige in plaats van afgeronde ribben op de holle schelp. Leeft op zachte bodemtypen. De jakobsmantel of sint-jakobsschelp Pecten jacobaeus) is een tweekleppig weekdier uit de familie mantels (Pectinidae).
Behoort tot de familie der grote kamschelpachtigen. Van deze schelp heeft SHELL haar symbool gemaakt omdat de oprichter van Shell, het Londense handelshuis Samuel & Co, een handelaar was in Japanse sierschelpen. Komt vooral voor aan de kusten van Portugal, Spanje, Noorwegen, Schotland en Frankrijk.
De Europese markt wordt ook veelvuldig bevoorraad met noten van andere soorten mantelschelpen:
• Zygochlamys patagonica, de Patagonische grote mantel, wordt sinds 1995 met het bodemsleepnet gevangen in Argentinië en Uruguay. Deze soort is geslachtsrijp op tweejarige leeftijd. De minimum aanlandingsmaat van 55 mm komt overeen met een leeftijd van 3-4 jaar.
• De Amerikaanse sint-jacobsschelp Placopecten magellanicus is afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada en wordt er met de dreg of het bodemsleepnet gevangen. De stocks worden er sterk bevist, over het algemeen onder een systeem van wisselbouw (bepaalde zones worden afwisselend bevist en met rust gelaten).
• In Peru en Chili wordt de Peruaanse kamschelp (Argopecten purpuratus) in volle zee gekweekt.
• Twee soorten mantelschelpen die sporadisch op onze markten aanwezig zijn, komen uit Azië:
– de Japanse grote mantel Mizuhopecten yessoensis wordt in Japan geproduceerd.
– de edele grote mantel, Mimachlamys crassicostata, is afkomstig uit Vietnam, waarvan de toestand van de bestanden niet gekend is.
Seizoen beperkingVoor Franse vissers geldt er een wettelijk bepaald seizoen voor het vissen op sint-jacobsschelpen, volgens de locatie tussen oktober en mei. Dit heeft vooral een commerciële reden (wegens de beperkte vraag op de markt tijdens de zomer), maar toont ook de wil aan om de stocks te beschermen. De tijdelijke sluiting van de visserij is immers ook van biologisch belang, omdat ze overeenkomt met de paaiperiode (van mei tot september, afhankelijk van de zone en het jaar) en de periode waarin de schelpen zeer sterk groeien (tijdens het voorjaar en zomer is een overvloed van fytoplankton beschikbaar). |
Hij dankt zijn naam aan een priester die de schelpdieren at terwijl hij op pelgrimstocht was naar Santiago de Compostela in Noordwest-Spanje. Kent vele bereidingswijzen en is een zeer gewaardeerd product op de kaart van menig restaurant. Vet 5%; eiwit 18%
Hier vindt u een aantal klassieke recepten met de Sint- Jakobsshelp.
Juliën van Loo is chef van het tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam. Voor Gastropedia.tv maakt hij een gerecht van coquilles, knolselderij, truffel, parelgort en croutons. En dat allemaal in de kookstudio van Van Essen exclusieve keukens.