De definitie van slow cooking is eigenlijk al te zien aan de naam. Slow cooking is namelijk het langzaam garen van gerechten. Soms worden bereidingstijden van 6 tot 8 uur bereikt en in enkele gevallen is de bereidingstijd nog langer. Bij slow cooking worden meestal bereidingstemperaturen bereikt van 80 °C. Het absolute maximum voor slow cooking is 99 °C. Die lagere temperaturen zorgen voor een betere smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten, waaronder de kruiden en specerijen, de tijd hebben om hun smaak af te geven. Slow cooking werkt erg goed in de oven. Klassieke slow cooking wordt over het algemeen op vlees toegepast. De echte pulled pork is hier een mooi voorbeeld van. Tegenwoordig bestaan er elektrische slow cookingmachines die het mogelijk maken om niet alleen vlees, maar ook andere producten op deze unieke manier te bereiden.
Richtlijnen voor kerntemperatuur voor vlees:
Rosé | Doorbakken | |
---|---|---|
Varken | circa 68°C | circa 72°C |
Rund | 50 — 55 °C | 60 — 65 °C |
Kalf | 60 — 65 °C | 70 — 75 °C |
Lam | 60 — 65 °C | 70 — 75 °C |
Elk soort oven leent zich voor slow cooking. Een oventhermometer is handig: daarmee kun je bepalen hoe warm je oven echt wordt bij de ingestelde temperatuur.
Klik hier voor info over de Slowcooker