De enige overeenkomst tussen snijdbare (droge) en smeerbare rauwe worst is dat beide zijn gemaakt van rauw verkleind rund- of varkensvlees. Voor de rest hebben ze weinig gemeen en vertonen ze ook onderling niet veel overeenkomsten. Smeerbare rauwe worst heeft in het algemeen een kortere bereidingstijd dan snijdbare; is doorgaans fijner van structuur; bevat minder zout en meer vocht en wordt niet gedroogd. Hij is als gevolg daarvan ook minder lang houdbaar. Som-mige soorten worden op het eind nog korte tijd gerookt, doch uit-sluitend voor de smaak. De smeerbaarheid kan nogal verschillen. Amsterdamse ossenworst bijvoorbeeld, een bekend (Noord)nederlands product, wordt tot de smeerbare rauwe worstsoorten gerekend, ook al wordt ze vrijwel alleen in plakjes gegeten. Hetzelfde geldt voor een produkt als de Bruns-wijkse smeermetworst. De (zachte) Brabantse metworst wordt zowel binnen een week na de bereiding verkocht (en is dan nog vrij zacht), alsook na enkele weken. In dit laatste geval wordt het product langzamerhand snijdbaar.
- Theeworst
- Ossenworst
- Brabantse metworst_