Sojabonen bestaan voor ongeveer 45% uit eiwitten en daarmee zijn het goede producten om te verwerken voor eiwitpoeder. Om eiwitpoeder uit sojabonen te halen, moeten deze eerst vermalen worden tot sojameel. Vervolgens worden de koolhydraten uit het sojameel gehaald met behulp van water of een alcoholextract. Hetgeen dat nu overblijft wordt gedroogd en nogmaals gemalen, waardoor een eiwitrijk poeder overblijft. Soja-eiwitten worden snel opgenomen door het lichaam en zijn dus vooral in de ochtend en voor en na de training geschikt. Soja-eiwitten zijn mogelijk niet de eerste keuze voor sporters, omdat de biologische waarde van soja-eiwitten relatief laag is. Hoewel veel sporters waarschijnlijk eerder voor een van de dierlijke opties kiezen, zijn soja-eiwitten vooral voor vegetariërs en veganisten een goede oplossing, omdat ze niet bestaan uit dierlijke stoffen. Soja-eiwitten zijn dus een goed plantaardig alternatief voor sporters die wél eiwitsupplementen willen gebruiken, maar liever geen dierlijke supplementen kiezen