Hierbij vindt u een beperkt maar wel een belangrijk overzicht van Spaanse worst & vleeswaren. Tevens belangrijk benamingen die voorkomen bij worst vleeswaren.Ook kunt u in de spaanse keuken en bij worst en vleeswaren meer soorten vinden.
Bisbe | Gekruide Catalaanse worst van varkenslever, maag en spekzwoerd in een dikke darm verwerkt. |
Butifarra cruda | Bevat o.a. 60% mager vlees en 40% vers spek ( barcelona ) |
Butifarra de huevo | Als butifarra cruda met toevoeging van eieren |
Butifarra de arroz | Bevat o.a. rijst en bloed ( ripollès ) |
Butifarra blanca | Varkensvlees met o.a. met magere onderkin, spek, zwoerd, maag en kruiden ( lleida |
Butifarra negra | Bloedworst uit catalonië van bloed, spek en zwoerd. Geschikt voor stoofpotten en gewone consumptie |
Butifarra lorquina | Met zwoerd, varkenskop, bloed en specerijen als zwarte peper, kaneel, anijs en kruidnagel. Wordt zowel rauw als gekookt gegeten ( murcia ) |
Baldana | Bloedworst, iets gerijpt, met rijst en ui (solsona). |
Bull | Een variëteit van de morcilla. Bevat o.a. vers spek, broodkruim, , varkensbloed en specerijen. Soms wordt het in de darm gemaakt, eventueel met mager vlees, lever en varkensoren |
Blanc | Bestaat uit mager varkensvlees, onderkin en specerijen ( alicante ) |
Blancos | Worst van buikvlees, mager vlees, varkenskop en specerijen zoals pimentón, kaneel, anijs en ui ( murcia ) |
Botifarró of blanquet | Met mager vlees, vet vlees, zwoerd en specerijen ( valencia ) |
Chireta of Girella | Een worstsoort op basis van lamsvlees, rijst en specerijen, verwerkt in een darm van hetzelfde dier. Het wordt gegeten in tomatensaus of gegaard met groenten ( cataluña ) |
Chorizo Cular | Lang gerijpt harde worst, uit Navarra |
Chorizo de Ciervo | Harde worst, gepeperde harde worst van hertenvlees |
Chorizo de León | Met veel knoflook, rauw of gekookt consumeren |
Chorizo del Pirineo | Gerookte harde worst uit de Pyreneeën |
Figatells | Figatells = gehakt van mager vlees, niertjes, lever en specerijen. Wordt als gehaktballetjes, omwikkeld met bacon, gebakken |
Fuet | Bevat 85% mager vlees en 15% vet, Fuet is ook bekend onder de namen secallona, espetec en somalla ( cataluña) |
Güeña of Güenya | Een worstsoort van mager vlees, vers spek, ingewanden en specerijen (Valencia). |
Jamón York | Gekookte ham. |
Jamón Ibérico | Ibérico-ham. |
Bellota | 75% van het ibericovarken afstammende. Vrij rondlopend en moet 40% van het eigen gewicht aan eikels en kruiden hebben gegeten. |
Recebo | Ham van het ibericovarken, op het laatst met bijvoeding van max. 30% graan. |
Pienso | Iberische varkens, uitsluitend met graan gevoerd. |
Longaniza | Een harde worst, in elke streek met een andere smaak. Wordt rauw of gebraden gegeten. |
Longaniza Roja | Een verse worst bestaande uit o.a. mager vlees, vet en specerijen zoals kaneel (Valencia). |
Longaniza de Pascue | Mager vlees, kalfvlees, vet vlees en specerijen (Valencia). |
Longaniza de Vic | Ook bekend als longaniza seca, Een soort salchichón van 85% mager vlees en 15% vet. |
Llonganissa de Pagès | Boerenworst uit de Catalaanse bergen, wordt rauw of met brood gegeten. |
Morcilla Asturiana | Boven eikenhout gerookte worst uit Asturië voor stoofpotten en bonengerechten. Wordt ook wel “morciella “genoemd. |
Morcilla de Arroz | Bevat rijst, bloed, reuzel, ui en specerijen. Een variant is met mager vlees, vers spek, bloed, rijst, anijs, kruidnagel, kaneel en soms noten of pijnboompitten (Valencia). |
Morcilla Dulce | Bloedworst met rijst, broodkruim, suiker, kaneel en anijs (La Rioja). |
Morcilla de Pícaro | Bestaat uit bloed en oregano (murcia). |
Morcón de Lorca | Bestaat uit varkensvlees, onderkin en specerijen (murcia). |
Peltruc / bisbe / bull | Komt oorspronkelijk uit Girona. De worst bevat onderkin, tong, vers spek, ingewanden en bloed. |
Salchichón | Worstsoort die in elke streek anders wordt gekruid. |
Sobrasada | Een zachte smeuïge worst van mager vlees, vers vet spek en bacon. Het wordt ook wel genoemd : marina, marineta of tàrmena (Alicante). |
Jamón | Ham. |
Jamón Andorrano | Een goede kwaliteit lucht -gedroogde varkensbil uit de Pyreneeën. De ham krijgt zijn smaak verder van zout en suiker. |
Jamón serrano | Luchtgedroogde ham van het Iberische varken. De “pata negra “ is de beste ham van het cerdo ibérico. |
Joslito Lab is en rondreizend circus van vader en zoon Gómez, vijfde en zesde generatie producenten van Joselito ham van Spaanse, eikelgeveorde zwartpootvarkens. Of in het Spaans Jamon Iberico de bellota. In Nederland streek het circus neer voor een uitgebreide lunch bij De Librije***. Jonnie Boer vertelt.