menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Internationale keukens » Spaanse keuken » SPAANSE WORSTEN & VLEESWAREN

SPAANSE WORSTEN & VLEESWAREN

Geplaatst op: 7 april 2017

Serranoham of -Jamón Serrano, Gastropedia

Serranoham of -Jamón Serrano

Hierbij vindt u een beperkt maar wel een belangrijk overzicht van Spaanse worst & vleeswaren. Tevens belangrijk benamingen die voorkomen bij worst vleeswaren.Ook kunt u in de spaanse keuken en bij worst en vleeswaren meer soorten vinden.
Bisbe Gekruide Catalaanse worst van varkenslever, maag en spekzwoerd in een dikke darm verwerkt.
Butifarra cruda Bevat o.a. 60% mager vlees en 40% vers spek ( barcelona )
Butifarra de huevo Als butifarra cruda met toevoeging van eieren
Butifarra de arroz Bevat o.a. rijst en bloed ( ripollès )
Butifarra blanca Varkensvlees met o.a. met magere onderkin, spek, zwoerd, maag en kruiden ( lleida
Butifarra negra Bloedworst uit catalonië van bloed, spek en zwoerd. Geschikt voor stoofpotten en gewone consumptie
Butifarra lorquina Met zwoerd, varkenskop, bloed en specerijen als zwarte peper, kaneel, anijs en kruidnagel. Wordt zowel rauw als gekookt gegeten ( murcia )
Baldana Bloedworst, iets gerijpt, met rijst en ui (solsona).
Bull Een variëteit van de morcilla. Bevat o.a. vers spek, broodkruim, , varkensbloed en specerijen. Soms wordt het in de darm gemaakt, eventueel met mager vlees, lever en varkensoren
Blanc Bestaat uit mager varkensvlees, onderkin en specerijen ( alicante )
Blancos Worst van buikvlees, mager vlees, varkenskop en specerijen zoals pimentón, kaneel, anijs en ui ( murcia )
Botifarró of blanquet Met mager vlees, vet vlees, zwoerd en specerijen ( valencia )
Chireta of Girella Een worstsoort op basis van lamsvlees, rijst en specerijen, verwerkt in een darm van hetzelfde dier. Het wordt gegeten in tomatensaus of gegaard met groenten ( cataluña )
Chorizo Cular Lang gerijpt harde worst, uit Navarra
Chorizo de Ciervo Harde worst, gepeperde harde worst van hertenvlees
Chorizo de León Met veel knoflook, rauw of gekookt consumeren
Chorizo del Pirineo Gerookte harde worst uit de Pyreneeën
Figatells Figatells = gehakt van mager vlees, niertjes, lever en specerijen. Wordt als gehaktballetjes, omwikkeld met bacon, gebakken
Fuet  Bevat 85% mager vlees en 15% vet, Fuet is ook bekend onder de namen secallona, espetec en somalla ( cataluña)
Güeña of Güenya Een worstsoort van mager vlees, vers spek, ingewanden en specerijen (Valencia).
Jamón York Gekookte ham.
Jamón Ibérico Ibérico-ham.
               Bellota 75% van het ibericovarken afstammende. Vrij rondlopend en moet 40% van het eigen gewicht aan eikels en kruiden hebben gegeten.
              Recebo Ham van het ibericovarken, op het laatst met bijvoeding van max. 30% graan.
              Pienso Iberische varkens, uitsluitend met graan gevoerd.
Longaniza Een harde worst, in elke streek met een andere smaak. Wordt rauw of gebraden gegeten.
Longaniza Roja Een verse worst bestaande uit o.a. mager vlees, vet en specerijen zoals kaneel (Valencia).
Longaniza de Pascue Mager vlees, kalfvlees, vet vlees en specerijen (Valencia).
Longaniza de Vic Ook bekend als longaniza seca, Een soort salchichón van 85% mager vlees en 15% vet.
Llonganissa de Pagès Boerenworst uit de Catalaanse bergen, wordt rauw of met brood gegeten.
Morcilla Asturiana Boven eikenhout gerookte worst uit Asturië voor stoofpotten en bonengerechten. Wordt ook wel “morciella “genoemd.
Morcilla de Arroz Bevat rijst, bloed, reuzel, ui en specerijen. Een variant is met mager vlees, vers spek, bloed, rijst, anijs, kruidnagel, kaneel en soms noten of pijnboompitten (Valencia).
Morcilla Dulce Bloedworst met rijst, broodkruim, suiker, kaneel en anijs (La Rioja).
Morcilla de Pícaro Bestaat uit bloed en oregano (murcia).
Morcón de Lorca Bestaat uit varkensvlees, onderkin en specerijen (murcia).
Peltruc / bisbe / bull Komt oorspronkelijk uit Girona. De worst bevat onderkin, tong, vers spek, ingewanden en bloed.
Salchichón Worstsoort die in elke streek anders wordt gekruid.
Sobrasada Een zachte smeuïge worst van mager vlees, vers vet spek en bacon. Het wordt ook wel genoemd : marina, marineta of tàrmena (Alicante).
Jamón Ham.
Jamón Andorrano Een goede kwaliteit lucht -gedroogde varkensbil uit de Pyreneeën. De ham krijgt zijn smaak verder van zout en suiker.
Jamón serrano Luchtgedroogde ham van het Iberische varken. De “pata negra “ is de beste ham van het cerdo ibérico.

Foodtube, gastropedia

Joslito Lab is en rondreizend circus van vader en zoon Gómez, vijfde en zesde generatie producenten van Joselito ham van Spaanse, eikelgeveorde zwartpootvarkens. Of in het Spaans Jamon Iberico de bellota. In Nederland streek het circus neer voor een uitgebreide lunch bij De Librije***. Jonnie Boer vertelt.

Salchichon Montanes, gastropedia
Salchichon Montanes
Patanegro, gastropedia
Patanegro
Morcilla Sencilla de Arroz, gastropeda
Morcilla Sencilla de Arroz

Lomo iberico
Lomo iberico
Mugnano picante, Gastropedia
Mugnano picante
Serranoham of -Jamón Serrano, Gastropedia
Serranoham of -Jamón Serrano

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact