Spruitjes zijn heel kleine kooltjes, die groeien in de bladoksels van rechtopstaande planten met een lange stengel. De spruitkooltjes bestaan uit een korte stengel, de ‘pit’, en een groot aantal over elkaar geslagen groene blaadjes. Er zijn weinig verschillen in vorm en kleur van de geplukte spruitjes. Na de oogst worden ze gewoonlijk in vier maten gesorteerd: A (doorsnede 23-33 mm), B (doorsnede 33-43 mm), C (doorsnede groter dan 43 mm) en D (doorsnede 16-23 mm). Oorsprong: Vermoedelijk België.
Dit Nederlandse topproduct mag niet verloren gaan! Sterrenchef Michel van der Kroft, van sterrenrestaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk, neemt het voortouw en toont topgerechten met de oerhollandse spruit van R. en J. Herbert BV. in Zeewolde. Met o.a. gerechten als dimsum,
Voedingswaarde Spruitkool
Hoeveelheid per
100 g 100 g |
Energie (kcal) 42 |
Vet 0,3 g | |
Verzadigd 0,1 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,2 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 25 mg | |
Kalium 389 mg | |
Koolhydraten 9 g | |
Voedingsvezels 3,8 g | |
Suikers 2,2 g | |
Eiwitten 3,4 g |
Vitamine A | 754 IU | Vitamine C | 85 mg |
Calcium | 42 mg | IJzer | 1,4 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 23 mg |