Nederland en stroopwafels staan bijna synoniem aan elkaar. Maar hoe zijn stroopwafels eigenlijk ontstaan? Vermoedelijk komen stroopwafels oorspronkelijk uit Gouda. Waar ze in 1784 voor het eerst gebakken werden. Het verhaal gaat dat een bakkertje de stroopwafels maakte van overgebleven broodkruimels. Waar hij een deeg van maakte dat hij bakte met een stroopwafelijzer en vervolgens drenkte in stroop.
Daarmee waren de eerste stroopwafels geboren, en de lekkernij viel zo goed in de smaak dat hij al snel enorm populair werd. Rond de negentiende eeuw waren er alleen al in Gouda meer dan honderd stroopwafelbakkers! Al snel veroverde de stroopwafel heel Nederland, waar de vers gebakken stroopwafels vooral via marktkraampjes en stalletjes langs de weg werden verkocht.
Pas sinds de twintigste eeuw worden stroopwafels fabrieksmatig geproduceerd. Zodat stroopwafelbakkers aan de grote vraag uit binnen- en buitenland kunnen voldoen. De meeste merken stroopwafels worden tegenwoordig niet meer gemaakt van broodkruimels maar van verse ingrediënten van topkwaliteit, zoals meel, roomboter en bruine suiker.
Nadat de stroopwafels zijn gebakken wordt er tussen twee wafels een royale laag stroop gegoten, dat op smaak is gebracht met onder andere bruine suiker en kaneel. In Nederland worden stroopwafels vaak bij de thee of koffie geserveerd, maar stroopwafels zijn ook zeer geschikt als smakelijk tussendoortje!
Tekt: www.heimwee.info