Vroeger verdween deze druif anoniem in de gistkuipen, momenteel wordt ze steeds meer gewaardeerd. Hoewel mourvèdre en grenache haar favoriete partners zijn, vormt de blauwe syrah ook een geslaagde blend met de cabernet sauvignon. Vooral buiten Europa wordt de shiraz steeds vaker puur verwerkt, en met verrassende resultaten. Zo produceert Australië een overvloed aan gecorseerde rode wijnen. In Europa wordt de druif syrah genoemd, daarbuiten meestal shiraz. Verder is ze bekend onder een groot aantal synoniemen, zoals petit syrah, syrac, serène, schiras en marsanne noir. Wijnstijl: De wijnen van deze druif worden gekenmerkt door dieppaarse kleuren (bijna als zwarte inkt), krachtige aroma’s (weinig druiven hebben zoveel verschillende aroma’s) en vitale smaken. Syrahwijn geurt met het parfum van viooltjes, zwarte bes, bosbes, braam en pruim. Het fruit in de smaak stuift je als het ware tegemoet: het neigt eveneens naar zwarte en bosbessen, maar de gisting heeft daaraan doorgaans ook aardbei, braam en framboos toegevoegd. Deze fruitexplosie krijgt bovendien gezelschap van primaire aroma’s zoals een tikje drop, eucalyptus en impressies van gerookt vlees. Rijpere wijnen worden nog eens verrijkt met donkertonige aspecten van gedroogde pruim, confiture, truffel, leer en een vleugje chocolade. Zeer karakteristiek zijn bovendien elementen van peper, kruidn agel en andere specerijen.