Een druif met een puur Spaans temperament. Hoewel de tempranillo vooral de basis van de Rioja is, staat deze wijnstok in vrijwel alle wijngaarden van Spanje. In tal van Spaanse mengsels verschijnt hij in verschillende gedaanten, van zijdezachte charmeur tot robuuste superwijn. Spaanse synoniemen zijn cencibel, ull de llebre, tinto fino en tinto de país. Wijnstijl: De tempranillo dient meestal als onderdeel in grote blends, zoals de wijnen van Rioja, Navarra, Penedès, Somontano, Toro, La Mancha, Valdepeñas en Ribera del Duero. Daarom is moeilijk aan te geven hoe tempranillowijn smaakt. Aan de rode Rioja en Navarra geeft hij een verfrissend aardbeienaroma. Ook valt een soms krachtige vanilletoon op; iets dat geaccentueerd wordt dankzij een verblijf in eiken fusten. In de Ribera del Duero toont de druif haar ware kracht in kleur, geur en smaak. De wijn oogt donker, geurt intens naar fruit (zwarte bes, aardbei en pruim) en heeft in zijn smaak donkere elementen zoals drop en chocolade. Wijn van pure tempranillodruiven is weinig gevoelig voor oxidatie, hetgeen hem geschikt maakt voor een lange rijping in barricas. In deze wijn is dan ook vaak een pregnante houtgeur aanwezig; in betere gevallen neemt deze de gedaante van vanille aan