Zwitserse emigranten verspreidden de kunst van het kaasmaken in vele landen. Zo ook in het vroegere Oost-Pruisen, dat tegenwoordig bij Rusland hoort. Vandaar, uit het stadje Tilsit, keerde de Thurgauer Otto Wartmann in 1893 weer naar huis. In zijn jaszak had hij een kaasrecept. Dit verfijnde hij in de kaasmakerij Holzhof in het mooie Bissegg in het kanton Thurgau. Bovendien hanteerde hij bij de kaasproductie volkomen nieuwe kwaliteitsmaatstaven. De Zwitserse Tilsiter was eindelijk thuis.
Verse melk, genormeerde processen en consequente controles – dat is het recept voor een perfecte Tilsiter Switzerland. Toch is de kwaliteit van Tilsiter vooral het gevolg van liefde en passie. Want kaasmaken is een kunst. En liefde hoort bij de kunst zoals melk bij de kaasketel. Tilsiter Switzerland bestaat al sinds 1893. Het recept is hetzelfde gebleven. De uitdaging ook: een kaas maken die elke dag opnieuw fascineert.
De rode Tilsiter Switzerland is een klassieker onder de Zwitserse halfharde kazen. Hij wordt met veel liefde en vakmanschap gemaakt door kleine familiebedrijven in de kantons Thurgau en St. Gallen en in het Zürcher Oberland. Zo wordt elk wiel met de hand gemaakt en tijdens de rijpingstijd in de kaaskelder verzorgd. De rode is van nature een veelzijdig talent, zowel in koude als warme gerechten.
Type | Halfharde kaas |
Melkverwerking | Rauwe melk, gedeeltelijk gethermiseerde |
Melk | Koemelk |
Vetgehalte | Volvette |
Watergehalte | 40 % |
Stremsel | Natuurlijk stremsel |
Rijptijd | 70 – 110 dagen |
Productiegebied | Zwitserland Oost |
Smaak | Specerij, Sterk |
Vorm & kleur | Kaasgrootte: 4.0 – 4.5 kg |
Past-Tilsiter
Mild, licht zuur en een zachte consistentie, dat zijn de eigenschappen van Past-Tilsiter Switzerland. Vooral jonge consumenten waarderen hem vanwege zijn uitgebalanceerde aroma en gemakkelijk te snijden deeg. De populaire groene is bijzonder geschikt als eenvoudige maaltijd, maar evengoed als basis voor verfijnde gerechten. Bijvoorbeeld in een kaassalade, op toast of in plakjes is hij simpelweg heerlijk. En uiteraard doet hij het ook voortreffelijk op elke kaasplank.
Type | Halfharde kaas |
Melkverwerking | Gepasteuriseerde melk |
Melk | Koemelk |
Vetgehalte | Volvette |
Watergehalte | 42 % |
Stremsel | Natuurlijk stremsel |
Rijptijd | 30 – 60 dagen |
Productiegebied | Zwitserland Oost |
Smaak | Zacht, Zuur |
Vorm & kleur | Kaasgrootte: 4.0 – 4.5 kg |
Bio Rham Tilsiter
Zijn milde, romige aroma en zachte deeg zijn een echte streling voor de tong. Fijnproevers waarderen hem als een delicatesse voor tussendoor of als basisingrediënt voor geraffineerde kaasgerechten. Een fondue bijvoorbeeld kan met de gele Tilsiter heerlijk worden verfijnd. Maar ook kaassalades, toasts en uiteraard kaasplanken krijgen met de romige Tilsiter Switzerland een unieke toets.
ype | Halfharde kaas |
Melkverwerking | Gepasteuriseerde melk |
Melk | Koemelk |
Vetgehalte | Volvette |
Watergehalte | 42 % |
Stremsel | Natuurlijk stremsel |
Rijptijd | 30 – 75 dagen |
Productiegebied | Zwitserland Oost |
Smaak | Zacht, Zuur, Romig |
Biolabel | Ja |
Vorm & kleur | Kaasgrootte: 4.0 – 4.5 kg |