Maximale lengte van de tong (Solea solea) is 70 cm en 3 kg zwaar worden.. Gepigmenteerde zijde bruin tot donkerbruin met onregelmatig verspreide en gevormde vlekjes en stippen. Blinde zijde crèmewit, zwart ovale vlek op het uiteinde van de borstvin. Bodemgebonden vis, die zich in de trektijd ’s nachts echter met de oppervlakte stromingen meedrijvend verplaatst. Voedt zich voornamelijk met wormen en schelpdieren. Zeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van juni tot en met december.
De meeste exemplaren zijn kleiner. In de winkel moeten ze minimaal 24 cm lang zijn. Dit zijn de sliptongen, de kleinste exemplaren en een bekende lekkernij bij fijnproevers. Zeetong is zowel in zijn geheel als in filet te koop. Kan nog steeds niet gekweekt worden omdat de tong uiterst kieskeurig is in zijn voedsel. Maar men is druk doende. Kan op alle manieren bereid worden. Typische Noordzeevis. Grootste aanvoer is in Nederland.
Meeste verkoop in de horeca. Gezond vet 1%; eiwit 16%
Paait in de Noordzee van april tot juni, in het Middellandse Zeegebied in februari en in de Golf van Biskaje van december tot mei. Voorkomen/vangst: Oostelijke Atlantische Oceaan, van Zuid Noorwegen tot Senegal.
Volg deze link om andere tong soorten te vinden.
Frans Bon, chef-kok van kruidenbedrijf Apollo/Solina, maakt een klassiek gerecht: sole Colbert. Daarvoor wordt de zeetong op de middengraat ingesneden en worden de beide filets teruggevouwen als de revers van een colbert. De sole Colbert wordt Engels gepaneerd, gefrituurd en geserveerd met beurre maître d’hôtel.