TRUFFEL, WINTER- (Tuber melanosporum). Niet in Nederland. Ondergronds groeiend in gemengde bossen; november tot begin maart. Bolvormig (3-7 cm, gemiddeld gewicht 20 – 70 gr en bezet met veel hoekige ‘wratten’; zwart tot zwartbruin. Het vlees kleurt na het doorsnijden zwart , geaderd. Algemeen beschouwd als de smakelijkste truffelsoort. De wintertruffel, in Nederland bekend als “de zwarte Truffel” is een zeer prestigieuze Truffel met uitermate delicate accenten. De schil is fijn wratachtig en zichtbaar gladder dan de zomertruffel. De adering is zwartbruin tenderend naar paars. De geur is zeer aangenaam aromatisch en expliciet aanwezig.
De smaak is exquis en neigend naar zoet. Gastronomisch gezien is de wintertruffel naast de witte truffel de meest gewaardeerde truffelsoort. Beschikbaar van december – maart, hoogseizoen in januari / februari/maart.
Op deze link vindt u klassieke gerechten met truffels