TRUFFEL, WITTE (Tuber magnatum pico). Ook wel Piedmonttruffel genoemd. Niet in Nederland. Ondergronds in mosrijke gemengde bossen. Late herfst tot vroege voorjaar. Vruchtlichaam 5-12 cm, soms groter. Onregelmatige vorm; lijkt op een aardappel. Gemarmerd vlees met lichtbeige tint. Geur sterk en zoet. Deze truffel mag nimmer meegekookt worden maar dient op het laatste moment rauw over het gerecht te worden geschaafd. De witte Truffel, ook wel “il bianco pregiato” (de kostbare witte) of Albatruffel genoemd is een zeldzame truffelsoort.
Ook wel bekend als de witte truffel van Alba of van Piemonte, omdat het groeit in overvloed vooral in deze regio, maar het is ook te vinden in andere delen van Midden-Italië en het zuiden van Frankrijk met verschillende kwaliteitskenmerken voor elk bereik.
Alba heeft hem gedoopt, maar in Piemonte is aanwezig in het gebied de Monferrato, Langhe en Roero en gedeeltelijk in de heuvels van Turijn.
Deze Truffel met de bijnaam: “vegetarische diamant” is de meest gewaardeerde Truffel en behoort tot de meest exclusieve delicatessen. De schil is glad en wit-geelachtig met tinten van hazelnootbruin. De geur is onmiskenbaar bijzonder en zeer aangenaam. De onvergetelijke smaak doet iets wat lookachtig aan. Gastronomisch gezien is de witte Truffel de meest prestigieuze truffelsoort. Beschikbaar van oktober – december, hoogseizoen in november.
Op deze link vindt u klassieke gerechten met truffels