Vanille is de bijna rijpe, slanke doosvrucht van de orchidee Vanilla planifolia. Gedroogd werd deze vrucht vroeger alleen gebruikt om de smaak van cacao te verbeteren. Pas later werden andere toe-passingen gevonden. Het woord vanille komt van het Spaanse vainilla, dat ‘kokertje’ of ‘peultje’ betekent. Sinds 1840 is er sprake van een echte vanille-cultuur. De plant gedijt in de tropen het beste bij een temperatuur van 25 °C en heeft een regenperiode van zes tot negen maanden nodig. Ze is inheems in Mexico, waar de cultuur nog altijd in handen is van de indianen.
Vanilla planifolia is een zeer bewerkelijke plant en daar-door duur. Voor de bestuiving is een speciale bijensoort nodig. Het aroma ontstaat na het fermenteren en drogen. Vervolgens worden de peulen in wollen lappen gewikkeld en uiteindelijk met olie inge-wreven om ze soepel te houden en de droging te remmen.
Op deze link vindt allemaal klassieke gerechten met vanille.
Met een filmpje van foodtube waar Cees Holtkamp de verschillende kent vanillesauzen. Eerder maakte hij er een van melk, half geslagen room, eierdooiers en een vanillestokje. Perfect om na afkoeling vanilleijs van te maken. De saus die hij in deze video maakt bevat slagroom en is daardoor bedoeld voor koude toepassingen. Denk aan een saus bij de tarte tatin.