Het internationale Vegetarisch Keurmerk garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat en dus geschikt is voor vegetariërs. Het is niet meer nodig om ingewikkelde ingrediëntenoverzichten te lezen wanneer het keurmerk op een product staat: het product is dan gegarandeerd vegetarisch. Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van (sommige) gedode dieren (bijv. varkens en runderen) mogen eten of gebruiken, kunnen vertrouwen op het Vegetarisch Keurmerk. De Vegetariërsbond beheert en controleert het Vegetarisch Keurmerk in Nederland, terwijl verwante organisaties dat doen voor andere landen in Europa. Producten met het Vegetarisch Keurmerk zijn met zekerheid bereid zonder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen (E-nummers) en aroma’s zijn gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval. Tot slot mogen de gebruikte eieren niet afkomstig zijn uit legbatterijen. Bij het zien van het Vegetarisch Keurmerk weet je meteen dat een product past in een gezonde, diervriendelijke voeding. In Nederland zijn op dit moment ruim tweehonderd producten met het Vegetarisch Keurmerk geregistreerd.
De volgende producten zijn niet toegelaten bij het gebruik van het Vegetarisch Keurmerk:
- Diervlees (gevogelte, vlees, vis, schelpdieren).
- Ingrediënten afkomstig uit vlees of beenderen (in soepen, sauzen of andere gerechten).
- Dierlijk vet (met uitzondering van melkvet), braadboter en braadvet, of margarine die visolie of soortgelijke producten bevat, bijvoorbeeld in gebak, deegwaren of pasta’s, bij frituren en bakken, voor het invetten van bakvormen en blikken of enig ander gebruik.
- Gelatine, aspic, andere geleermiddelen van dierlijke herkomst.
- Koninginnegelei.
- Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten bij de slacht.
- Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden.
- Ingrediënten zijn niet genetisch gemodificeerd.