menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
  • Signatuur gerechten
  • Culinair fotografie en Food bloggers
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • E-nummers
    • Food technology
    • De snackbar
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Nieuws & Evenementen
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaase keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » HET VERHAAL AGNÈS SOREL GARNITURE

HET VERHAAL AGNÈS SOREL GARNITURE

Geplaatst op: 30 augustus 2017

Crème Agnès Sorel, Gastropedia

Crème Agnès Sorel

Agnès Sorel werd geboren op het kasteel Fromenteau in de Tourraine rond 1422. Agnès kwam in 1444 aan het Franse hof. Ze werd de eerste openlijk erkende maîtresse van de Franse koning Charles VII van wie zij onder meer het kasteel van Beauté (Chateau de Beauté) ontving. Het kasteel was gelegen in Nogent-sur-Marne bij Parijs. Zij kreeg de titel Dame de Beauté, refererend naar haar schoonheid, maar ook naar de naam van het kasteel. Haar geboortenaam was Agnès de Sureau. Het was Yolande d’Anjou die Agnès de Sureau in de armen van koning Charles VII van Frankrijk dreef om zo zijn minnares te worden (1444). Yolande d’Anjou had de bedoeling om koning Charles VII door Agnès te kunnen beïnvloeden.

Yolande spoorde Agnès niet tot grootse daden aan, maar wel tot eenvoud en goedheid. Agnès was ook de goedheid zelve en kookte graag. Charles VII zou door haar beïnvloeding een beter mens geworden zijn. In 1450 werd zij zogezegd, maar later weerlegd werd, vermoord in opdracht van de dauphin (troonopvolger).

Er bestaan meerdere gerechten die haar naam dragen. Echter, nu is er nog maar één algemeen bekend gerecht met haar naam: een gevogelteroomsoep met als garnituur een julienne van kippenvlees, champignons, (gerookte) gepekelde tong en truffel, de “crème Agnes Sorel”. Om de koning te behagen trok zij de beste koks uit die tijd aan. Zelf vreesde ze ook niet om het keukenschort om te binden. Zij staat ook aan de oorsprong van twee andere creaties: “le salmis de bécasses” et “les petites timbales”, respectievelijk houtsnippen in een saus en gevulde timbaaltjes.

Agnès Sorel, Gastropedia

Agnès Sorel

Agnès voerde aan het Franse hof het decolleté in met ontblote schouders. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld. Dikwijls wordt ze afgebeeld met één borst bloot. Er is een schilderij gemaakt van haar, geborsteld door Fouquet, dat te bezichtigen is in het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten.

Op deze link kunt u verschillende toepassingen vinden waar de garnituur Agnès Sorel wordt gebruikt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: http://www.keukentheorie.net

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2001-2019  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners

Copyright © 2019 · Dynamik Website Builder On Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Home
  • Signatuur gerechten
  • Culinair fotografie en Food bloggers
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • E-nummers
    • Food technology
    • De snackbar
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Nieuws & Evenementen
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaase keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact