Het zou handig zijn als er één soort eiwitpoeder was dat je onder alle omstandigheden kon gebruiken. Helaas is dit niet het geval. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een bepaald type eiwit. Een van de aspecten is de snelheid waarmee het eiwit opgenomen wordt door het lichaam. Je hebt namelijk eiwitten die langzaam worden opgenomen en eiwitten die snel worden opgenomen.
Langzame of snelle opname
Eiwitten worden niet allemaal even snel door het lichaam opgenomen. Langzame eiwitten worden, niet echt verrassend, langzaam opgenomen door het lichaam. Om deze reden worden eiwitshakes met langzame eiwitten vaak ’s avonds voor het slapen gedronken. Vrijwel de hele nacht worden de voedingsstoffen dan opgenomen door het lichaam. Hierdoor worden je spieren ook de hele nacht voorzien van voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei, de instandhouding en het herstel van je spieren. Eiwitten die langzaam worden opgenomen door het lichaam zijn micellar caseïne, caseïnaat, ei-eiwitten en vlees-eiwitten. Naast langzame zijn er ook snelle eiwitten. Je raadt het al; deze worden snel door het lichaam opgenomen, waardoor spieren meteen voedingsstoffen krijgen. Deze eiwitten zijn dus vooral bruikbaar in de ochtend als je lichaam geen voedingsstoffen meer heeft, of net voor of na een training. Door een eiwitshake met snelle eiwitten te drinken voor de training krijgt je lichaam tijdens de training extra voedingsstoffen. Ook na de training is een eiwitshake met snelle eiwitten een prima drankje, omdat dit bijdraagt bij het herstel van de spieren. Het lichaam neemt whey, gehydrolyseerd caseïne eiwit en soja-eiwitten snel op. Snelle en langzame eiwitten kunnen in combinatie met elkaar gebruikt worden.
Concentraat en isolaat
Naast het onderscheid tussen een langzame of snelle opname door het lichaam, zijn er ook eiwitsupplementen waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen eiwitconcentraten en eiwitisolaten. Het verschil tussen deze twee soorten ligt in het percentage eiwit. Bij eiwitconcentraten (tussen de 29% en 89%) is dit percentage lager dan bij eiwitisolaten (meer dan 90%).
Terug naar de bron
Naast een onderscheid tussen snelle en langzame opname kun je ook kijken naar de verschillende bronnen van eiwitten; melk, eieren, vlees en soja.
Tekst & foto’s: https://blog.xxlnutrition.com