
Eieren
Let op de THT-datum en de aanduidingen op de verpakking. Een ander hulpmiddel is de drijftest: leg een ei in een bak met water en zout. Een vers ei zinkt naar de bodem; een ouder ei gaat ‘hangen’; een ei dat blijft drijven kan beter worden weggegooid: het is (te) oud. Bij de breektest is een vers ei gemakkelijk te herkennen aan een bolle dooier en veel dik eiwit. De stevige dooier is omgeven door een dooiervlies, met daaromheen een rand van dik en stevig eiwit. Een vers ei laat zich gemakkelijk verwerken tot spiegelei. Tijdens het bakken stolt het eiwit en wordt de dooier zachtjes gegaard. Eigeel en eiwit blijven gescheiden. Ook om eieren te scheiden of te splitsen is een vers ei onontbeerlijk. Oudere eieren zijn te herkennen aan een dooier die gemakkelijk breekt en aan ‘losser’ eiwit. Zulke eieren zijn nog geschikt om te verwerken tot roerei of omelet.
Controle van versheid ei
Verpakking
De datum die vermeld wordt op de verpakking is de datum dat de eieren zijn gelegd plus 28 dagen. In winkels mogen eieren verkocht worden totdat ze 21 dagen oud zijn. Na 6 weken zijn de eieren oud en vermindert de kwaliteit.
Drijfproef
Een vers ei in een kom met zout water (1 liter water en 100 gram zout) zal plat op de bodem blijven liggen. Hoe ouder het ei hoe meer de stompe kant naar boven komt. Dit komt doordat de luchtkamer in het ei groter wordt naarmate het ei ouder wordt. Is de luchtkamer reeds groot (na ongeveer 6 weken) dan kan het ei zelfs drijven.
Breekproef
Bij het breken zal een vers ei een bolronde, stevige dooier en veel stevig eiwit hebben dat weinig uitloopt.
Luisteren
Wanneer je voorzichtig een vers ei schudt vlakbij je oor, dan zul je niks horen. Wanneer hetzelfde gedaan wordt met een oud ei, dan hoor je de binnenkant schudden.