Een druivensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit het noordelijke Rhônedal, met Condrieu en Côte Rôtie als centra. Was de viognier enkele jaren terug nog een uitstervende soort, momenteel is ze een trendy druif die druk bezig is de wereld te veroveren. Nieuwe aanplantingen buiten het Rhônedal leveren minder kostbare wijnen met wel de exotische aroma’s van Condrieu maar niet de complexiteit ervan. Wijnstijl: De Viognier neemt in populariteit toe omdat deze wijn de geadoreerde structuur van een Chardonnay combineert met een geheel eigen uitstraling en eigen aroma’s. De viognierdruif levert zeldzame goudgele, uiterst charmante wijnen die sterk naar bloemen geuren. Ze zijn zachtaardig en extractrijk met een licht rokerig aroma. Het zijn ook ‘excentrieke’ wijnen met een weelderige geur en smaak. Daarin figureert het fruitige van peer, perzik en mango, met de delicate geuren van honing en kruiderij (vooral kamperfoelie). In de romige geur valt bovendien het intrigerende aroma van gedroogde abrikozen en ietsjes limoen op. De weelderige zachtaardigheid van de Viognier doet nog het meeste denken aan witte Bourgognes. Prominente wijnen als Condrieu en Château-Grillet zijn gebaat met enige jaren rijping. Eenvoudige Viogniers daarentegen kunnen beter goed gekoeld en jong worden gedronken, binnen twee tot drie jaar na de oogst.