Vispasta is gemalen vis, maar dan zodanig fijngemalen en gestampt dat deze enigszins elastisch is geworden. Eenmaal bereid krijg je die typisch springerige structuur die westerlingen rubberig, kauwgomachtig of zelfs fabrieksmatig noemen, maar waar het nu wel juist om gaat. En omdat het niet meevalt die structuur thuis goed te krijgen is kant-en-klare vispasta wel zo handig. Al is het maar om een keer te zien en voelen wat de bedoeling is.
Hoe te gebruiken?
De vispasta rustig laten ontdooien in de ijskast, of als je haast hebt in een bak koud water, nog steeds in de ijskast. Eenmaal ontdooid op smaak brengen met bijvoorbeeld rode currypasta en limoenblad. Voor het beste resultaat zet je er nu de mixer nog op maar noodzakelijk is dat niet. Van het mengsel kun je viskoekjes bakken of er allerlei groenten (chilipepers, paprika’s) of bijvoorbeeld tofu puffs mee vullen en die frituren. Na ontdooien beter dezelfde dag of dag erna gebruiken.