
Gebroken ei
Voedingswaarde ei. Een kippenei bestaat voor circa 60% uit eiwit en voor circa 30% uit dooier. De overige 10% van het ei bestaat uit de schaal. Grote eieren hebben procentueel minder dooier en meer eiwit. De dooier bevat het grootste deel van de voedingstoffen. Een ei bevat met name water, eiwit en vet. De eiwitten hebben een hoge biologische waarde van 96. Dit betekent dat zij alle essentiële aminozuren in een goede verhouding bevatten. Uit 100 gram voedingseiwit van een kippenei kan 96 gram lichaamseigen eiwit worden gevormd in het menselijk lichaam. Een ei bevat circa 6 gram vet, waarvan meer dan 2/3 onverzadigde vetten zijn. Naast vet komen ook de vetachtige stoffen cholesterol en lecithine (natuurlijke emulgator) voor. Tevens komen er in eieren verschillende vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden voor. De belangrijkste vitamines in ei zijn vitamine A (0,1 mg), verschillende B-vitamines (waaronder foliumzuur), vitamine D (1 mcg) en vitamine E (0,4 mg). Eieren zijn een goede bron van de mineralen fosfor (115 mg), kalium (75 mg), natrium (84 mg) en ijzer (1,2 mg).
Tabel: Voedingswaarde kippenei (1 stuks, 58 gram)
Voedingsmiddel | Energie | Eiwit | Vet | Verzadigde vetzuren | Cholesterol | Koolhydraten |
(kcal) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Gekookt ei | 86 | 8 | 6 | 2 | 200 | 0 |
Gebakken ei | 122 | 8 | 10 | 3 | 190 | 0 |
Bron: Nederlandse Voedingsmiddelentabel 2004