De Franse geperste koffie, latte macchiato, espresso en cappuccino. Het zijn allemaal geweldige manieren om cafeïne tot je te nemen in de ochtend. Veel van de meest populaire koffiesoorten komen uit Italië. In het Italiaans hebben de namen van de koffie allemaal een nuttige betekenis. Espresso komt van het Italiaanse woord dat ‘uitgeperst’ betekent. De naam legt meteen uit hoe de koffie gemaakt moet worden. Macchiato is een afkorting voor “caffè macchiato, wat ‘gevlekte koffie’ betekent. Dit duidt aan dat je de koffie een ‘vlek’ moet geven oftewel melk moet toevoegen. Cappuccino volgt deze trend echter niet: de naam is ontstaan uit een Italiaans woord dat niet verwijst naar koffie, maar naar broeders. Cappuccino ontleent zijn naam aan de kapucijner monniken.
De kapucijner broeders zijn lid van de grotere Franciscaner orden van monniken en hun klooster werd gesticht in de 16e eeuw in Italië. Ze werden bekend om hun missionaire werk onder de armen, evenals hun toewijding aan extreme soberheid, armoede en eenvoud.
De kenmerkende eenvoud van deze broeders is inderdaad spreekwoordelijk. Dit kan ook worden afgeleid uit hun spraak, hun omgangsvormen, en vanuit hun gezichtspunt. Ook wordt dit nog verder geïllustreerd door een aantal uitspraken in Italië, zoals “om te dineren al cappuccino”. Dit betekent dat je een sobere maaltijd eet. Ook kun je reizen ‘al cappuccino’, oftewel te voet.
Kleding
De kapucijnen waren ook bekend om hun kleding. Ze dragen een eenvoudige bruine mantel die een lange, puntige kap die de rug naar beneden hangt omvat. Het Italiaanse woord voor deze bijzondere kap, cappuccio , gaf aanleiding tot de Italiaanse naam voor de bestelling. Toen de cappuccino koffie van Italië werd geïntroduceerd, werd deze gelijk vernoemd naar de kapucijner broeders omdat de kleur van de espresso gemengd met geschuimde melk vergelijkbaar was met de kleur van de kapucijner mantel.