Walnoten zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamines en onverzadigde vetten en leveren ijzer. Walnoten zijn volwaardige vleesvervanger, mede daarom worden steeds vaker walnoten in (vegetarische) gerechten gebruikt, zowel voor de smaak als voor de gezondheid. Walnoten zijn de koningen onder de noten. Niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk maar ook omdat ze waarschijnlijk het meest gezond zijn. Walnoten behoren tot de notenboom familie, samen met paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, pecannoten, pijnboompitten en pistachenoten. Elk heeft zijn eigen unieke voedingsprofiel. Walnoten bevatten onder andere plantaardige omega–3 vetten, samen met grote hoeveelheden koper, mangaan, molybdeen, en biotine. Walnoten blijken uit diverse onderzoeken uw gezondheid te stimuleren.
Slechts een handje walnoten per dag (dat is ongeveer zeven gepelde walnoten) is alles wat nodig is om te profiteren van hun gunstige eigenschappen.
De gezondheidsvoordelen van walnoten.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, word je van het eten van walnoten niet dik. Ja, er zitten vetten in, maar dit zijn voornamelijk de gezonde, onverzadigde vetten. Je kunt lekker van deze noten eten, uiteraard wel met mate, zonder dat dat gevolgen heeft voor je gewicht. Probeer eens wat vaker walnoten in je maaltijden te verwerken. Naast hun karakteristieke smaak en veelzijdigheid dragen walnoten bij aan:
- De verlaging van je cholesterolgehalte
- Een gezond hart en gezonde bloedvaten
- Een goede nachtrust
- Het verminderen van ontstekingen in je lichaam
- Een verbeterde stofwisseling
- Het remmen van de groei van kankercellen
- Het verlagen van het risico op diabetes
Walnoten worden niet voor niets als ‘superfood’ gezien.
Op deze LINK vindt u een aan klassieke gerechten met walnoten.
Ronald Kunis, eigenaar van Restaurant bij Qunis in Lijnden, maakt in een handomdraai walnotenbrandewijn bij Restaurant en Kwekerij de Kas, waar hij voorheen executive chef was. Nu maken, over zes weken genieten.
Voedingswaarden: Walnoten
Energie | |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 2920 kJ |
Energiewaarde in kcal | 708 kcal |
Vet | |
Vet totaal | 68,1 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 6,1 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 13,0 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 45,2 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 8,0 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 37,1 g |
Linolzuur | 37,1 g |
ALA | 7,48 g |
EPA | 0,19 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 4,6 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 16 g |
Eiwit totaal | 16 g |
Vitamines | |
Alfa-caroteen | 0 µg |
Beta-caroteen | 16 µg |
Beta-cryptoxanthine | 21 µg |
Folaat equivalenten | 62,1 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Luteïne | 15 µg |
Lycopeen | 0 µg |
Nicotinezuur | 1,4 mg |
Retinol act equivalent | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,37 mg |
Vitamine B12 | 0,00 µg |
Vitamine B2 | 0,11 mg |
Vitamine B6 | 0,417 mg |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 0,0 µg |
Vitamine E | 3,1 mg |
Zeaxanthine | 13 µg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
As | 2 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Water | 4 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 5,4 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 2,9 g |
Polysacchariden | 2,5 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,000 g |
Zout | 0,000 g |
Mineralen | |
Calcium | 117 mg |
Fosfor | 521 mg |
IJzer | 3,4 mg |
Jodium | 2 µg |
Kalium | 532 mg |
Koper | 1,10 mg |
Magnesium | 196 mg |
Selenium | 12 µg |
Zink | 3,40 mg |