Eerst een veel voorkomend misverstand uit de wereld helpen: wasabi of Japanse wortel heeft NIETS te maken met de in onze contreien voorkomende en alom bekende mierikswortel. Het is een koolsoort waarvan het specifieke sterke aroma rechtstreeks op onze neus slaat eerder dan op onze tong, in sommige Japanse streken noemt men het dan ook namida, wat tranen betekent. De plant komt natuurlijk voor in Japan langs snelstromende bergriviertjes, en al de derivaten ervan zijn zeer belangrijk voor de Japanse eetcultuur. Men gebruikt het daar al meer dan 1300 jaar. Men vindt het in verschillende vormen: de plant zelf, maar dit is zo goed als onmogelijk te importeren, bovendien heeft verse geschaafde wasabi een zeer kort aromatisch leven (na ongeveer 3 minuten verliest de plant 50 % van zijn aromatische sterkte), als ready-to-use pasta, meestal verpakt als een tandpasta en in meer puurdere vormen. Bij het werken met wasabi moet deze steeds zo veel mogelijk bedekt worden om het aroma te behouden.
Wasabi is bovendien zeer gezond, is een natuurlijk anti-oxydant en de ‘wasabi sulfynil’ een stof die vrijkomt bij het raspen van wasabi helpt onze lever bij het ontgiften van ons lichaam. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze groente kanker voorkomt. Hoedt u voor namaak want bijna alle ‘wasabi-tubes’ op de markt, zijn imitaties bestaande uit groene kleurstof (Spirulina) en de actieve typische molecules zoals 6-methylthiohexyl isothiocynaat; Slechts een handvol firma’s in Japan werken met the real stuff. De toepassingen van Wasabi zijn zo goed als oneindig !
Bij Taiko, het Oosterse restaurant in het Conservatorium Hotel in Amsterdam, heeft chef de cuisine Schilo van Coevorden het Jaar van de Wasabi afgekondigd. Wasabi is een belangrijke smaakmaker bij Taiko en dan bedoelt Schilo niet het groene spul uit de tubetjes van de supermarkt. Hij laat zien wat echte wasabi is en hij toont een van de vele gerechten waarin het spul verwerkt is.