Ronde of langwerpige vrucht met een gladde, donkergroene of donker- of lichtgroen gemarmerde schil. Het gewicht varieert van een paar tot meer dan 15 kg. Het vruchtvlees is lichtroze tot donkerrood van kleur, heeft een ‘knapperige’ structuur en zit vol grote, harde, donkerbruine zaden. De zaden zitten niet in het midden bij elkaar, maar verspreid in het vruchtvlees. De watermeloen heeft vrijwel geen aroma; de smaak is flauwzoet. De naam watermeloen is logische want hij bestaat voor 95 % uit water. De watermeloen behoort tot de komkommerfamilie. Aankooptips: Bij aankoop hoort de watermeloen stevig aan te voelen. Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Een rijpe watermeloen klinkt hol als je erop klopt. Gekoeld is watermeloen een heerlijke dorstlesser. Je kunt watermeloen het beste in de koelkast bewaren.
Nationale Watermeloen Dag is op 3 augustus
Watermeloenen zijn rijk aan ijzer, kalium en vitamine C. Mensen met een hoge bloeddruk, doen goed aan om watermeloenen te eten. Kalium heeft namelijk een bloeddrukverlagend effect. De watermeloen heeft weinig calorieën, slechts 37 per 100 gram. Een rijpe watermeloen klinkt hol als je erop klopt
Waarschijnlijk is de watermeloen afkomstig uit zuidelijk Afrika, waar hij de grootste genetische variatie heeft. De watermeloen was reeds in China bekend vóór de christelijke kalender, sommigen zeggen 1000 jaar, anderen 4000 jaar vóór Christus. Watermeloenen werden in Nederland pas geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog aangevoerd. In het Midden-Oosten en Azië eet men ze al heel lang. Vooral langs de kust kon men de zware meloenen goed per schip vervoeren. Wist u dat er jaarlijks ruim 90 miljard watermeloenen wereldwijd worden verkocht?
Oorsprong: Afrika, India. Rassen: Ananaswatermeloen of Gele watermeloen, Black Diamond, Charleston Gray, Crimson, Klondike Striped, Miyako, New Hampshire Midget, Sugar Baby.
Frans Bon, chef-kok van kruidenbedrijf Apollo / Solina, maakt gebakken eendenlever op gebakken watermeloen met zilte groenten en saus van Sauternes dessertwijn.
Voedingswaardetabel van watermeloen per 100 gram:
Per 100 g / ml | Meloen (water) | ADH* |
kcal | 37 | 1,85% |
Kj | 159 | 1,89% |
Water (g) | 89,3 | 4,47% |
Eiwit (g) | 0,6 | 1,07% |
Koolhydraten (g) | 7,8 | 3,00% |
Suiker (g) | 7,5 | |
Vet (g) | 0,2 | 0,29% |
Verzadigd (g) | – | |
E.O.V. (g) | – | |
M.O.V. (g) | – | |
Omega 6 (g) | – | |
Omega 3 (g) | – | |
Cholesterol (mg) | – | |
Vezels (g) | 1,1 | 3,14% |
A (mg) | 0,02 | 2,22% |
B1 (mg) | 0,04 | 3,64% |
B2 (mg) | 0,05 | 3,33% |
B3 (mg) | 0,17 | 1,06% |
B5 (mg) | 0,22 | 4,40% |
B6 (mg) | 0,07 | 4,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 1 | 0,33% |
B12 (ug) | – | |
C (mg) | 6 | 8,00% |
D (ug) | – | |
E (mg) | 0,05 | 0,50% |
Vitamine K (ug) | 0,3 | 0,25% |
Natrium (mg) | 1 | 0,10% |
Kalium (mg) | 160 | 4,57% |
Calcium (mg) | 10 | 1,00% |
Fosfor (mg) | 10 | 1,25% |
IJzer (mg) | 0,4 | 5,00% |
Jodium (ug) | – | |
Magnesium (mg) | 10 | 3,33% |
Koper (mg) | 0,04 | 4,44% |
Selenium (ug) | 0,4 | 0,73% |
Zink (mg) | 0,1 | 0,67% |