De naam zegt het al koekjes uit Weesp , maar waarom! Er staat in Weesp zelfs een standbeeld van een bakker met een weespermop. Het woord ‘mop’ heeft daar niet de betekenis van grapje maar die van koekje. Weesper mop is een koekje van amandelspijs, amandelen en suiker. Hiertoe wordt amandelspijs met eierdooier en suiker tot een rol gemaakt, en door de suiker gerold. Deze rol wordt in plakken van ongeveer drie centimeter gesneden tot ronde koekjes. Dit wordt kort (ongeveer 10 minuten) gebakken in een oven op 200 graden. Een koekje dat thuishoort in de categorie amandelkoekjes. Weespermoppen zijn één van de meest simpele koekjes die je kunt maken!
Hoe komt de ‘Weesper mop’ aan zijn naam
‘Mop’ was ooit de aanduiding voor grote, langwerpige bakstenen. Een nog steeds bekend voorbeeld zijn de ‘kloostermoppen’. Maar in de 18de eeuw bestonden ook andere soorten, zoals de IJsselse, de Waalse en de Vechtse mop. Die laatste was gemaakt van rivierklei langs de Vecht, de rivier die ook door Weesp stroomt. Een 18de-eeuwse West-Nederlander moet de naam ‘Weesper mop’ met ‘Vechtse mop’ geassocieerd hebben. In dat geval was die nieuwe naam grappig bedoeld: een simpel maar sjiek koekje van dure amandelen en suiker (allebei import uit verre, exotische landen) werd aangeduid als simpele en ordinaire gebakken modder. De kans is groot dat die twee namen een tijdlang naast elkaar hebben bestaan, en dat ‘Weesper mop’ uiteindelijk de voorkeur kreeg, omdat die naam gewoon leuker is.
De echte geschiedenis van dit heerlijk koekje hebben we nog niet kunnen vinden. Je kan wat vinden dat het een afleiding is van makarons. Maar het echte verhaal hebben we nog niet. Als u het weet mail het naar info@gastropedia.nl
In 1988 is de grootste Weespermop allertijden gebakken, een Weespermop van maar liefst 115 kilo. De vermelding hiervoor in het Guiness Book of Records was voor de gemeente aanleiding om de bakkers van de Weespermoppen met een beeldje te eren.
Samen met zijn kleindochter Stella maakt Cees Holtkamp Weesper moppen. De Weesper mop is een even ouderwets als lekker koekje met een zachte vulling van (zelfgemaakte) amandelspijs onder een goud krokant laagje.