
Xarel-lo
Xarel-lo is een lichte groene druif uit Catalonië , het noordoosten van Spanje, en is één van de meest aangeplante variëteiten van de regio. Het wordt gebruikt om verschillende stijlen wijn maken, maar het is vooral bekend om zijn rol in de sprankelende Cavas , waarin het meestal wordt gemengd met twee andere klassieke Spaanse druiven rassen, Macabeo en Parellada .
In de Catalaanse taal, wordt de naam van het ras is geschreven met een interpunct stip (Xarello), maar in andere talen wordt dit ofwel vervangen door een koppelteken (Xarel-lo) of worden verwijderd geheel (Xarello).
Xarel-lo wordt gewaardeerd door wijnmakers voor de zure zij structuur brengt aan de wijnen, en onderscheidt zich als een van Spanje’s beste witte wijn rassen. Het heeft dikke huid, rijk aan polyfenolen, en het sap biedt een uitstekende balans tussen suikers en zuren. Het is ook hoog in de antioxidant resveratrol, zoals blijkt uit gezamenlijk onderzoek tussen de enology afdeling van UC Davis en de farmacologie afdeling van de Universiteit van Barcelona. Het is grotendeels verantwoordelijk voor de leeftijd waardigheid van de beste Cava.