Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur. De melk wordt dikker en krijgt een fris-zure smaak. Yoghurt is evenals melk in verschillende vetgehaltes verkrijgbaar. Yoghurt is er in diverse soorten:
- Roeryoghurt is volledig gerijpt en smeuïg geroerd, zodat ze dik-vloeibaar wordt.
- Standyoghurt rijpt verder in de verpakking en wordt niet geroerd. Daardoor is ze dikker van structuur.
- Boeren(land)yoghurt is bereid met andere zuursels, waardoor het iets dikker is dan gewone yoghurt en iets in smaak verschilt.
- Bulgaarse yoghurt is dikker omdat bij de bereiding ingedikte melk wordt gebruikt.
- Vruchtenyoghurt is yoghurt waaraan vruchten(smaken) en suiker is toegevoegd. Er is ook een light-versie waarbij een caloriearm zoetmiddel is gebruikt.
- Biogarde en andere ‘bio’-producten hebben veel weg van yoghurt. Bij de bereiding zijn andere melkzuurbacteriën gebruikt. Deze zijn ‘rechtsdraaiend’ en geven een andere dikte aan smaak aan het product.
Allergie-informatie
Bevat: melk en producten op basis van melk (inclusief lactose), lactose.