Zoet koekje in de vorm van een b.v. een bloem of een hartje. Zandkoekjes danken hun naam aan de textuur van de koekjes na het bakken. Het deeg in zandgebak bestaat uit een mengsel van bloem, suiker en boter (van margarine) en wordt door zijn kruimelige samenstelling na het bakken vergeleken met zand. Zandkoekjes zijn zo ongeveer het meest gebruikte recept in de Nederlandse keuken. En dat is niet voor niets! Het deeg voor de zandkoekjes is dan ook ideaal om te gebruiken met uitsteekvormpjes.
Hierdoor wordt het deeg ook goed vergeleken met zand. Als je de koekjes in een afgesloten trommel bewaard kan je ze ongeveer 4 tot 6 weken bewaren. Bij het bakken van koekjes krijg je een stevig en bros resultaat. Dan heb je precies deeg van zachte tarwe nodig waar minder gluten in zitten. Koekjes en taarten bak je het beste met patentbloem of Zeeuwse bloem.
Sablés de zandkoekjes uit Frankrijk – Sablés is de Franse naam voor zandkoekjes (‘sable’ betekent zand in het Frans). Hun oorsprong ligt in Normandië in het noorden van Frankrijk.